Педофили као предатори на друштвеним мрежама – врбују, уцењују

Скривено, педофили као предатори нападају на друштвеним мрежама. Мете су им и деца и лаковерни родитељи. Оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић каже да је педофилија у Србији у експанзији, поготово на друштвеним мрежама.

У наставку акције "Армагедон", припадници београдске полиције ухапсили су 48-годишњег С. Х. из Београда.

Ухапшени се сумњичи да је од деце на друштвеним мрежама тражио да се снимају без одеће и заузврат им нудио новац. Представљао се као двадесетједногодишњак и користио лажне профиле.

У фебруару је у Србији било 96 регистрованих педофила, а сада је тај број утростручен.

Оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић поставља питање зашто јавност не сме да зна имена регистрованих педофила.

"Често људи говоре да би педофилима на тај начин била угрожена безбедност. Уколико си спреман да угрозиш безбедност једног детета, да га злостављаш и сексуално узнемираваш, мораш бити свестан које су последице тога. Не видим разлог да регистар буде тајан. Родитељи и деца морају знати ко су им комшије", сматра Јурић.

Децу не треба шпијунирати, али треба бити опрезан 

Игор Јурић истиче да је педофилија у Србији у експанзији, поготово на друштвеним мрежама.

"Педофили знају на кога да циљају. Морамо се, као родитељи, едуковати и информисати. Људи морају знати да је начин приласка предатора деци изузетно једноставан", каже Игор Јурић.

Наглашава да најчешћи вид уцена данас јесу фотографије.

"Када се склопи ближе пријатељство, ти људи траже одређену фотографију. Фотографије се размењују између тог лажног профила и детета. Често долази до заљубљивања детета у предатора и оно постаје жртва", каже Јурић.

Истиче да предатори на профилима држе лажне фотографије и да преписка траје најмање четири месеца, пре него што предатор нападне.

Игор Јурић сматра да децу не треба шпијунирати, али да треба бити опрезан и пратити с ким се, и како, деца дописују и да ли познају те људе.

"Деца морају да знају да је више од 600 пријатеља број на коју се предатори хватају. Када имаш више од 600 пријатеља, аутоматски те траже неки софтвер, аутоматски добијаш неке поруке којима почиње комуникација. Ако дете прихвати, упада у замку", упозорава Јурић.

Истиче да се његова Фондација залаже за нови систем проналажења нестале деце који ће бити ефикаснији и алармирати цело друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво