Дуално образовање – Швајцарци проверавају да ли смо на добром путу

Србија је израдила Мастер план за спровођење процеса реформе образовања. Члан комисије Владе Србије која је радила на том послу, јесте и Урсула Ренолд, председница Савета за дуално образовање Швајцарске. Док борави у Србији, каже да, између осталог, проверава да ли смо на правом путу када је реч о примени Закона о дуалном образовању.

Урсула Ренолд наводи да је у питању веома сложен посао, јер се, како каже, практично цео стари систем мења, а тиче се не само образовања већ и система запошљавања.

Сматра да нису сви у Србији подједнако обавештени о могућностима, шансама, али и захтевима, па, како каже и даље постоји недостатак информација.

"И то је нешто што морамо да побољшамо, али то је и нормално у фази у којој се налазите. Посетила сам неке компаније. Оно што је за мене важно јесте да видим производ, а то значи да видим младе ученике који су прошли кроз дуално образовање, када говоре о својој страсти и одабиру занимања", наводи Ренолдова.

Изузетно је важна сарадња са индустријим и привлачење што већег броја компанија.

"Ако фирме виде само трошкове, а не и користи од те обуке, то није добро. Мора бити доказа да је то добро за њихово пословање. То ће нам бити задатак у наредној години, као и сама кампања", оцењује председница Савета за дуално образовање Швајцарске.

Сматра да је дуално образовање тема 21. века.

"Услед дигиталне трансформације занимања се јако брзо мењају, па треба створити образовни систем у складу са потребама тржишта рада. На основу нашег искуства, најбољи начин да млади нешто науче јесте боравак на радном месту. Ту су у једном тиму са одраслима", наводи Ренолдова.

Како каже, нове вештине омогућавају да се прелази са једног на други посао.

"Земља која је у могућности да успостави дуално образовање у будућности ће имати бројне предности", наводи председница Савета за дуално образовање Швајцарске.

У Србији дуални модел чини десет одсто целокупног средњег стручног образовања. По том моделу школује се више од 5.000 ђака. Уведен је пре три године, а у Швајцарској, на пример, постоји читав век.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво