Држава планира да се за прво дете даје од 300.000 до 350.000 динара

Србија је домаћин дводневног међународног форума "Светост материнства", посвећеног породици и изазовима са којима се она данас суочава. Према процени Уједињених нација, чак 83 државе света имају проблем убрзаног старења становништва и недовољног рађања.

У Србији свака пета особа има више од 65 година, што нас сврстава међу десет најстаријих европских држава према старости становништва. 

У борби против беле куге, државе морају да подстичу рађање више деце, да стимулишу младе парове да ступају у брак и да помогну родитељима да ускладе породичне обавезе и посао, поручују учесници форума. 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић наводи да ће у наредном периоду у пронаталитетну политику бити уложено преко 200 милиона евра, пре свега како би се омогућила вантелесна оплодња за све заинтересоване парове.

"Намера је да се у наредне две године повећа и једнократна помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара. Такође ове године додељена су средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је 150 милиона више него прошле и пет пута више него 2017. године", објашњава Гојковићева.

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко каже да Русија у својим односима у свим својим делатностима на међународном плану мисли о породичним везама, о просперитету и државе па и сваке породице.

"Веома је важно да програм 'Светост материнства' ради да бисмо успоставили породичне везе, породичну традицију на темељу традиционалног појма. И ово је једино решење социјалних па и демографских проблема који сада представљају један од највећих изазова свима", каже амбасадор Руске Федерације у Београду.

Видљиви резултати 

Финансијску помоћ за мере популационе политике, у протекле три године, добила је 161 општина. Неки резулти су већ видљиви.

"Иако је мерна јединица у демографији деценија, радује нас и охрабрује вест да се у првих десет месеци ове године по први пут у Србији родило 612 беба више у односу на исти период просле године", рекла је Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику.

Више разумевања за породичне обавезе запослених, очекује се и од послодаваца. Флексибилно радно време, на пример, омогућило би родитељима да лакше ускладе посао и родитељство.

"То је нешто што свакако можемо да учинимо. Што наше друштво не кошта ништа, с једне стране пружа могућност руководиоцима да боље ангажују радно време, да буду продуктивнији да радници буду задовољнији, а да у тој свери материнство изађе у сусрет младим родитељима", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Позитивна искустава других земља могу користити, али нема универзалног модела за поправљање демографске слике. Свака држава мора да гради свој пут, а ефекти данас предузетих мера могу се очекивати за десетак година. 

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 08. нов 2019, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

zastitite majke koje rade kod privatnika

"Poslodavcu treba žena koja će da radi a ne da radja" reče nedavno jedna gospođa na funkciji....menjajte prvo zakone,zaštitite majke pa onda politiku pomoći....

(петак, 08. нов 2019, 08:45) - Jovan [нерегистровани]

Dobio

Juce mi je isplaceno za prvo dete 114 000 dinara hvala....isto tako moram da pohvalim i brzu prijavu deteta sve su uradili za pola sata neverovatno ali istinito pozdrav iz VRANJA

(петак, 08. нов 2019, 08:30) - Btj [нерегистровани]

Ovo je tačno

Kad se bebe rodi, pare su važne. Ali kada prođu godine, žena koja nije radila zbog puno dece, nema svoje prihode, ostaje napuštena i sama. Svakoj ženi koja rodi troje dece treba dati i materinski dodatak penziju.

(петак, 08. нов 2019, 08:03) - anonymous [нерегистровани]

Bojana

Dobra idea pod uslovom da se naredne 5 godina ostane u srbiju. A ne para pa odo u inostranstvo! Ali ima jos dosta sto moze i mora da se promeni

(петак, 08. нов 2019, 01:02) - anonymous [нерегистровани]

Ništa novo

Bravo za komentar. Ispada da nas generalno smatraju za rejaliti gledaoce i da su nam isti odavno isprali mozgove. Sramotno!

(четвртак, 07. нов 2019, 23:01) - ASDASD [нерегистровани]

PLANIRATE!

Vi samo planirate, za ovu, za sledecu, ceo zivot nesto planirate. Uradite konkretno, pa onda se hvalite. Sta je 2500 eura pomoci, pa za pelene, lekove i ostale stvari ode to za godinu dana. Treba nam plata od 600 eura da zivimo ko gospoda. Napravicu 10poro sa tom platom. A sa 300 eura ne mogu se ni skuciti.

(четвртак, 07. нов 2019, 20:50) - anonymous [нерегистровани]

Ključna reč

Ključna reč-Planira. Vidićemo.

(четвртак, 07. нов 2019, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Jel novac daje rezultat

A jel sve to pomaže, jel pomaže a jel rode više ako daje novac ili je stvar isterilitetA?

(четвртак, 07. нов 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Занима ме

Којих садашњих 100.000??

(четвртак, 07. нов 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Razmislite samo malo

I šta od svega ima Srbija?Zna se ko će da dobije novac.Treba novac uložiti u poboljšanje uslova života dece i roditelja, pre svega majki, a ne samo puko rađanje.Veliki broj te dece koja budu rođene ostaće na ulici i biće teret državi.Srbija će biti bez Srba