Европске шампионке и шампиони апелују на већу опрезност у саобраћају

Сваки трећи дан у саобраћају страда једна млада особа, а свакога дана буде повређено њих петнаесторо. Европски шампиони, одбојкаши и одбојкашице Србије, покренули су акцију којом апелују да се поштују прописи и да се не вози под дејством алкохола.

У претходне три године – од 2016. до 2018. године – у саобраћајним удесима погинуло је 330 и повређено 19.666 младих.

Од укупног броја погинулих у саобраћају, око 19 одсто су млади људи, који чине и скоро трећину укупног броја повређених, чак 32 процента.

"Саветујем свим младим возачима да не журе претерано, већ да поштују ограничење. Није то насумично постављено, то је све прорачунато, тако да је битно стићи, а не пожурити", каже одбојкаш Срећко Лисинац.

Млади од 15 до 30 година чине око 18 одсто становништва у Србији.

Тај период живота карактеришу велике животне промене и представља мост између детињства и зрелости. Завршава се образовање, почињу сталне радне обавезе и заснива породица.

"Рекла бих им да увек буду концентрисани и да не седају за волан ако нису сигурни", каже одбојкашица Бојана Миленковић.

Њене колеге Урош Ковачевић и Александар Атанасијевић додали су да се у саобраћају понашају тако да не повреде ни себе ни друге, као и да тренутак непажње може да промени живот.

Стручњаци кажу да је најбоља превентива и начин да се несреће избегну да, када млади људи који су успешни у својој каријери, позову вршњаке да и они буду дисциплиновани у саобраћају.

Кампања је само део активности компаније "Ауто-Чачак", која је спонзор и мушке и женске одбојкашке репрезентације.

број коментара 0 Пошаљи коментар