Вршњачко насиље – од породице до школе, сви су одговорни

Једна од главних вести последњих недеља која је изазвала доста реакција и осуда јавности била је вршњачко насиље. Због тога су реаговали и синдикати просвете и Форум београдских гимназија чији представници су се састали са ресорним министром. Која је најбоља превенција и заштита деце и шта држава планира да уради како би вршњачког насиља било мање?

Током састанка са синдикатима просвете, Младен Шарчевић је рекао да "вршњачко насиље није у порасту, него је видљивије".

"Ја сам главни кривац што је то видљивије, јер је до сада тактика било да се што више прикрије и онда не знате колики је обим тога", изјавио је Шарчевић.

Додао је да у Србији није ништа другачије него у другим европским земљама.

Према његовим речима, све време се говори о наставницима, школи и директорима, али да се заборављају родитељи, као и да су они најодговорнији.

"Ја волим да са својим колегама поделим одговорност тако што ће установе, Министарство просвете и школе урадити свој део посла. С пуним правом очекујем да то уради и социјала, полиција, тужилаштво и сви други друштвени органи. Ми имамо међувладин тим са шест министара који се баве овом темом", истакао је министар просвете.

Као одговор на вршњачко насиље, Шарчевић је навео увођење једносменског рада кроз целодневни боравак деце у школи.

"Када је дете цео дан изложено педагозима, добрим садржајима, спорту, информатици, изради домаћих задатака, ручку – тада нема прилику да се бави лошим стварима", каже Шарчевић.

Тај концепт ће ускоро почети да се примењује на територији Ужица.

Нагласио је да случај вршњачког насиља мора да се пријави школској управи, локалној инспекцији или тиму за насиље.

"Имамо 74 спољна сарадника који су вешти људи у тој области. Они раде по терену. Сада формирамо једну јединицу заједно са Уницефом – то су нове мере, где ћемо формирати општинске савете родитеља. То смо пре две године започели и питање је што локалне средине нису реаговале", рекао је Шарчевић.

У петак, 8. новембра, обележава се Дан просветних радника. Министар просвете честитао је празник свим колегама у образовном систему и навео да ће се прослава одржати у Пожаревцу – град у коме су, како каже, све установе организоване тако да имају ђачке компаније и ученичке задруге.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2019, 17:30) - anonymous Petar [нерегистровани]

Zato se zovu roditelji

Za lose ponasanje dece roditelji su odgovorni. Ako su roditelji katastrofa deca su 100%.. To jest svi mi ucimo od njih .

(четвртак, 07. нов 2019, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

deca

svaki dan se biju, druze, igraju i ko ce da im bude sudija?

(четвртак, 07. нов 2019, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Жртве насиља

Треба обратити много више пажње на децу која су жртве насиља. Њима се много мање обраћа пажња, а требало би бар да се обрати иста пажња, и да им се помогне, као и за насилну децу.

(четвртак, 07. нов 2019, 11:11) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Данас су деца презаштићена и може им се. Друго, савремена техника им је ом0огућила да то што раде неко сними и брже-боље пусти међ свет да би скупио што више свиђова.

(четвртак, 07. нов 2019, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

predlozi

Treba da se naprave radionice o tome, da se razgovara otvoreno o tome, da se citaju romani o skolskom nasilju ili gledaju filmovi i da svako kaze misljenje o tome. Treba primerom da se pokaze da agresivnost nije na ceni!

(четвртак, 07. нов 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Менталитет, драги моји - менталитет!

Ошти друштвени менталитет - ето да се мало елегантније изразим.
Једини излаз из овог стања (које је иначе прогресивно, а не само хронично) јесте општи друштвени "покрет" од стране свих оних који не симпатишу каубојштину укорењену у свим сегментима друштвеног живота. Малограђанско простачко величање примитивизма, простоће, силеџијства, а омаловажавање и изругивање манифестирања културног понашања, елеганције, осећајности, обзирности и поштовања - све се то треба на сваком кораку осуђивати и јавно лепити на зид срамоте, а такве особе етикетирати негативним квалификацијама. Друштво се мора масовно дистанцирати од свих облика примитивизма и мора постојати пракса добијања етикете примитивца већ код првих манифестација каубојштине и малограђанштине - за све чланове друштва, од вртића па до старачког дома.
Неко мора овом друштву објаснити шта све спада у простаклук, декадентни примитивизам и малограђанштину, а за остале државе и друштва на овом свету - нек брину тамо њихови грађани.

(четвртак, 07. нов 2019, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Zajedničkim snagama...

Uvesti nove zakone, prvi bi bio i ako se mnogi roditelji protive uvođenje školskih uniformi. Tada neće biti vidljivo, kakvu garderobu ko nosi, i koliko košta. Roditelji su glavni "krivci" za vršnjačko nasilje, jer deca postaju bahata dobijajući od roditelja skupe telefone, garderobu, satove... Čak se i o lokaciji stanovanja raspravlja među mladima, pa neko ko živi u "zabačenijem" delu grada nije ravan onome ko živi na nekoj top lokaciji. Takođe i odlasci u klubove finansiraju roditelji, pa se tako po elitnim klubovima vide mladi (da ne kažem deca), koji u najmanju ruku studiraju, a većina ih ide u srednju školu, kako naručuju za separe bocu i više skupog viskija ili šampanjca... Od čega, ako roditelji ne daju novac? Takođe i društvene mreže omogućavaju "hvaljenje" među mladima, za čega su opet roditelji krivi, jer nemaju kontrolu nad svojom decom, i ne znaju kakve im deca fotografije postavljaju na društvenim mrežama. Pa tako imamo gomilu devojaka (da ne kažem devojčica) koje imaju po 30 hiljada. pa čak i 100 hiljada pratioca na Instagramu. Kako? Dovoljno je postaviti fotografije sa skupom garderobom, štikle, obavezno jedan foto sesion sa plaže gde dominiraju bikiniji, i gde se sve vidi, fotke sa jahti, aviona, Balija, Singapura Dubajia... Ko to finansira? Ili roditelji, ili "sponzori". Onda se čudimo što se vršnjačko nasilje javlja u školama... Takođe decu treba učiti da su različitosti normalne, te ne treba o nekome suditi kako se oblači, kakva mu je seksualna orjentacija, kakvu muziku sluša, da li ima IPhone ili neki lošiji telefon... Sve to roditelji treba da rade sa decom... Rijalitije takođe treba zabraniti, jer tu deca nalaze svoje idole, koji nisu nikakav primer. Opet, ako već država to ne može da zabrani, mogu roditelji.