Сведочанство о прогону Јевреја и масона уочи Другог светског рата

У библиотеци града Београда представљена је монографија "Позив на прогон – антијеврејска и антимасонска кампања у листу 'Време' 1940. године" тројице аутора – Небојше Ранђеловић, Жељка Лазића и Мартина Матијашевића. Књига сведочи о прогону и стигматизацији Јевреја и масона уочи Другог светског рата у Краљевини Југославији под притиском нацистичке Немачке.

Медијски механизми прогона јеврејске заједнице и масонских организација, које су Немачка и њени сателити означили као непожељне у новом светском поретку, главна су тема монографије чији су најзначајнији извор истраживања текстови објављени у другој половини 1940. године у дневном листу Време.

"Неки новинари из тог времена су стали на страну нациста и покушали су да објасне да та мала Сара која је уписала први разред панчевачке гимназије и тај Аврам који жели да студира машинство представља највећу опасност по ред мир и дисциплину и сигурност државе, односно Краљевине Југославије", каже један од аутора књиге Жељко Лазић.

Према његовим речима, тадашња влада се уплашила страшног притиска нацистичке Немачке и урадила је нешто што није ни у духу ни у бити српског народа.

Тако је ставила на себе себе и на свој народ велики жиг срама прогонећи своје комшије доскорашње пријатеље и суграђане, истиче Лазић.

Лист Време је био доста читан с тим што су одјеци међу деловима елите и међу становништвом били различити.

Други аутор Небојша Ранђеловић указује да Србија никада није била антисемитска земља.

Напомиње да се антисемитизам се никада у Србији није примио, а да се слободно зидарства се и те како примило.

Многи знаменити Срби су били слободни зидари почев од Доситеја Обрадовића преко Кнеза Михаила па до краља Александра Карађорђевића, наводи Ранђеловић.

"Тако да ми се чини да покшаји који се зову 'Увод у прогон' нису баш успели онако како су њихови наручиоци желели", додаје Ранђеловић.

Гордана Милосављевић-Стојановић из Службеног гласника каже да је реч о причи коју мали број људи зна.

"Поготову је интересантно што третира једну тему која је пре свега историјска. Реч је о прогону и стигматизацији масона и Јевреја пред други светски рат", навела је Гордана Милосављевић-Стојановић.

"Позив на прогон" је наставак дела "Увод у смрт" где је описано доношење закона којима су Јеврејима кршена основна права, па и право на живот.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво