Београд, у општине се сели више од 180.000 предмета за легализацију

До рока који је постављен за завршетак легализације остале су још четири године. Од јануара ће тај посао радити општине. Имају ли људе који ће се тиме бавити или ће морати да запошљавају? За кога су четири године много, а за кога мало?

Становници Борче где је по неким проценама чак 80 одсто објеката грађено без дозволе, за одлуку да општине од првог јануара спроводе легализацију, кажу да ће им то скратити пут до шалтера, али да ће тек када почне примена видети да ли ће се предмети решавати брже.

Становници тог насеља кажу да им се годинама најављује легализација али да многи нису успели да легализују објекте.

У Београду ће општинама бити враћено више од 180.000 предмета за легализацију. Највише посла биће за службе Општуне Палилула која има највише нелегалних објекта. Ту су још и Земун, Звездара, Чукарица и Вождовац у којима треба легализовати између 37.000 и 39.000 објеката.

"Око 78  одсто прелази у надлежност градских и приградских општина. У пракси градских то је 400 метара квадратних бруто и приградских 3.000 метара квадратних бруто. Све док то не пређе на надлежност градских и приградских општина предмети се решавају у Секретаријату за озакоњене објеката", навео је Немања Стајић, секретар Секретаријата за озакоњење.

Приградским општинама биће лакше да организују посао јер су и до сада легализовале објекте до 800 квадратних метара.

У Секретаријату за озакоњење кажу да је нелегалне градње, ипак, мање од када је забрањен промет станова без дозвола и њихово прикључивање на водоводну и електромрежу и другу инфраструктуру и од када се против тих инвеститора покрећу кривични постуци. Они који су градили без дозволе после 2015. надају се да ће новим изменама закона добити прилику да легализују своје објекте.

"Свако ко је градио после рока, а имао је могућност да легализује, осуђен је на чекање. Не постоји иницијатива Града Београда нити имамо информације да се покреће нови поступак измене или доношења новог закона. Сада кад имамо 100 одсто покривеност и свако има могућност да добије дозволу зашто би толерисали нелегалну градњу, а ако би толерисали шта ће нам онда редовна процедура тј. грађевинска дозвола", упитао је Стајић. 

Надлежни очекују да ће додатно опорезивање објеката без дозволе, које ће почети од 2023. године утицати на власнике да их легализују. За четири године, од доношења новог закона, легализовано је око 30.000 објеката у Београду. Ако се више ништа не буде илегално градило, остаје још 230.000 - за четири године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво