За пет година 40 посто мање страдалих на српским путевима

Директор полиције Владимир Ребић поручио је да је у последњих пет година за око 40 одсто смањен број страдалих на српским путевима, што је резултат посвећеног рада српске полиције.

Директор полиције Владимир Ребић поручио је да је у последњих пет година за око 40 одсто смањен број страдалих на српским путевима, што је резултат посвећеног рада српске полиције.

"Када смо 2009. године приступили као посматрач у Мрежу саобраћајних полиција Европе - ТИСПОЛ, на српским путевима страдало је више од 900 особа. У последњих четири до пет година тај број се креће измећу 536 и 600, што значи да смо за готово 40 одсто смањили број страдалих", навео је Ребић на Семинару о превенцији и контроли психоактивних супстанци у саобраћају.

Према његовим речима, саобраћајна полиција у претходних неколико година успоставила је низ стандарда што је омогућило да се већи борј несавесних возача ефикасно процесуира, чиме је смањен ризик од опасности које они проузрокују, саопштио је МУП.

Указавши да је у Европским земљама број возача који чине прекршај под дејством психоактивних супстанци значајно повећан, Ребић је истакао да ће сузбијање ове појаве у наредном периоду бити приоритет рада саобраћајне полиције у Србији.

"Треба изналазити методе којима ћемо спречавати возаче под дејством психоактивних супстанци да учествују у саобраћају. То ће нам бити један од приоритета у наредном периоду", поручио је Ребић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић похвалила је рад Министарства унутрашњих послова на челу са министром Небојшом Стефановићем и истакла изузетну сарадњу Агенције и МУП-а која даје одличне резултате.

Она је рекла да је, према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, на српским путевима у првих десет месеци ове године забележено два одсто мање страдалих и 800 мање повређених у односу на исти период претходне године.

"Најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода су прекорачење брзине, односно неприлагођена вожња условима пута, вожња под дејством алкохола, а у последње време се, као и у другим европским државама, издвојила употреба мобилног телефона", поручила је Милошевић.

Председник ТИСПОЛ-а Волкер Орбен поручио је да сваке године око 25 хиљада људи погине на европским путевима и указао на значај превенције.

"Ако желите да спашавате животе, ви морате да инвестирате своја средства у превенцију несрећа на путу - то је моја јасна порука радницима полиције у свакој земљи", рекао је Орбен.

Он је истакао да због конзумирања алкохола и дроге у саобраћају велики број људи гине на путевима и да je овај семинар добра прилика да се види како различите стране решавају овакве проблеме.

Семинар о превенцији и контроли психоактивних супстанци у саобраћају организовали су Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбедност саобраћаја и организација ТИСПОЛ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво