Пореска управа поднела више од 1.000 кривичних пријава од почетка године

За првих десет месеци ове године, Сектор пореске полиције поднео је надлежним тужилаштвима 1.166 кривичних пријава против 1.579 лица за 1.529 кривичних дела, наводи се у саопштењу Пореске управе.

Како се наводи, избегнут је порез у износу од 13 милијарди динара, што је за 58,69 одсто више него у истом периоду прошле године.

Прибављена је противправна имовинска корист од четири милијарде динара за кривична дела: прање новца, злоупотребу положаја одговорног лица и злоупотребу службеног положаја.

Идентификовано је 87 "фантом" и "перачких" предузећа која представљају главне генераторе сиве економије.

Током спровођења акције сузбијања нелегалног промета дувана и дуванских прерађевина и осталих акцизних производа, Пореска полиција је у координацији са другим државним органима поднела 449 кривичних пријава за нелегалан промет акцизних производа у десет месеци ове године.

Притом је одузета роба вредности око 110 милиона динара (11,3 тоне резаног дувана, десет тона дувана у листу, 578.916 паклица цигарета).

Знатно је повећана и количина одузетог алкохола - 17 пута више него у истом периоду лане.

Пореска полиција је интензивирала активности на сузбијању сиве економије у промету добара и услуга рекламирањем и продајом преко интернета и привремено је одузела робу без документације о пореклу вредности преко 173,8 милиона динара, као што су: жестоко алкохолно пиће и одевни предмети ексклузивних светских брендова, техничка роба, козметика, наводи се у саопштењу.

Против лица од којих су одузети ти предмети поднете су кривичне пријаве због недозвољеног промета акцизних производа, недозвољеног складиштења робе и недозвољене трговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара