Пореска управа поднела више од 1.000 кривичних пријава од почетка године

За првих десет месеци ове године, Сектор пореске полиције поднео је надлежним тужилаштвима 1.166 кривичних пријава против 1.579 лица за 1.529 кривичних дела, наводи се у саопштењу Пореске управе.

Како се наводи, избегнут је порез у износу од 13 милијарди динара, што је за 58,69 одсто више него у истом периоду прошле године.

Прибављена је противправна имовинска корист од четири милијарде динара за кривична дела: прање новца, злоупотребу положаја одговорног лица и злоупотребу службеног положаја.

Идентификовано је 87 "фантом" и "перачких" предузећа која представљају главне генераторе сиве економије.

Током спровођења акције сузбијања нелегалног промета дувана и дуванских прерађевина и осталих акцизних производа, Пореска полиција је у координацији са другим државним органима поднела 449 кривичних пријава за нелегалан промет акцизних производа у десет месеци ове године.

Притом је одузета роба вредности око 110 милиона динара (11,3 тоне резаног дувана, десет тона дувана у листу, 578.916 паклица цигарета).

Знатно је повећана и количина одузетог алкохола - 17 пута више него у истом периоду лане.

Пореска полиција је интензивирала активности на сузбијању сиве економије у промету добара и услуга рекламирањем и продајом преко интернета и привремено је одузела робу без документације о пореклу вредности преко 173,8 милиона динара, као што су: жестоко алкохолно пиће и одевни предмети ексклузивних светских брендова, техничка роба, козметика, наводи се у саопштењу.

Против лица од којих су одузети ти предмети поднете су кривичне пријаве због недозвољеног промета акцизних производа, недозвољеног складиштења робе и недозвољене трговине.

број коментара 0 Пошаљи коментар