Сваки други члан ЛГБТ заједнице претрпео насиље

Најмање половина припадника ЛГБТ заједнице у Србији бар једном је претрпела насиље, показало је истраживање у оквиру пројекта "Суочавање са насиљем и дискриминацијом према ЛГБТ особама."

Истраживањем  удружења "Егал" и "Продор" које је спроведено у оквиру пројекта "Суочавање са насиљем и дискриминацијом према ЛГБТ особама", обухваћено је  267 испитаника.

Представник удружења "Продор" Радомир Миловановић рекао је да велики број испитаника нема поверења у институције, јер мисли да после пријаве насиља нема адекватног одговора у реалном временском року.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је током дебате, коју је организовао "Егал", да је казна за напад на мушкарца, за којег су нападачи мислили да је хомосексуалац, била непријатно изненађење.

Она је рекла да јој је жао што није било добре поруке да је дискриминација недозвољена и да мисли да они који треба да спроводе закон, поред брзине доношења одлуке треба да се воде и тежином дела мотивисаног мржњом.

Јанковићева је истакла да тај случај говори о томе колико проблема има у друштву.

Активисткиња удружења "Егал" Анђела Чех рекла је да је насиље свакодневица ЛГБТ заједнице и да је напад који се догодио у Београду реалност са којом се та заједници суочава, а нападнутом човеку захвалила је на храбрости да о томе проговори.

Чех је казала да је тај случај, уз одговарајућу казну, требало искористити да се пошаље порука будућим насилницима, док им је условном казном поручено да могу да се извуку.

број коментара 0 Пошаљи коментар