Паровима који се боре са неплодношћу потребне информације и помоћ психолога

Сваки шести пар има проблем да дође до потомства, а једна од препрека је и неинформисаност. Зато је почео да ради бесплатан национални број за информације о вантелесној оплодњи, а паровима ће бити омогућена и бесплатна психолошка помоћ.

Почео је да ради бесплатан национални број за информације о вантелесној оплодњи.

Сви којима је потребан савет, информација о процесу вантелесне оплодње, процедурама лечења, неопходним документима, и другим питањима могу да добију одговор позивом на 0800-333-030 радним даном од 09 до 20 часова.

Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство" рекла је да су јуче примили више од 100 позива, што је показатељ да су људима потребне информације.

Покретање овог броја и саветовалишта за вантелесну оплодњу при домовима здравља, што се очекује, део је пројекта тог удруења, Министарства здравља и Фондације "Није свеједно".

Информације ће паровима бити доступне и у психолошким саветовалиштима за парове, односно саветовалиштима при домовима здравља, а тамо ће се делити и водичи за вантелесну оплодњу.

Јуче је потписан протокол о сарадњи са психијатријском установом "Лаза Лазаревић".

"Психолошка подршка је најбитнија јер се људи тешко носе са неуспехом", поручила је Јовановићева.

Помака има и на другим пољима, држава финансира три покушаја вештачке оплодње код жена до 42 године, а локалне самоуправе се такође укључују и финансирају и четврти покушај.

број коментара 0 Пошаљи коментар