Непокретни Радица – човек без права

Непокретном човеку укинуто је право на туђу негу и помоћ. И то је тек један у низу проблема са којима се суочава откако је у инвалидским колицима. Две године је добијао надокнаду за туђу негу и помоћ али од септембра ни динара. Речено му је да, иако мора на нову операцију, више нема права на помоћ. Из Центра за социјални рад у Сечњу тврде другачије.

Радица Маринков - човек без права. Пре три године преживео је саобраћајну несрећу. Од тада је у инвалидским колицима. Уместо помоћи добија увек исти одговор - немаш право.

Али има право да каже да сам не може да се креће. Очекује га још једна операција десне ноге у Клиничком центру у Новом Саду. Тамо из Шурјана, села удаљеног 96 километара, одлази на контроле. Комисија је одбила захтев за санитетски превоз.

Одобрен му је превоз аутобусом, без пратиоца. Проблем је само у томе што кроз Шурјан аутобус не пролази, а осим тога Радица без пратиоца не може да се креће. Проблем је и то што он не може ногу да савије у колену, па мора да путује у лежећем положају. Одговор надлежних кратак: по Правилнику његова шифра болести тако предвиђа.

"Држе се њихове шифре и стално та иста шифра се понавља да ја немам право", каже Радица.

Шта зна шифра о животу, и овако је само параграф. Тако Радица моли комшије да га возе на прегледе. А пошто лежи и није прописно везан дешава се и да им полиција наплати казну.

"Нико не сме да се усуди да ме вози због тих казни", рекао је Радица.

А Радици је као казна то што нема од чега да живи, а не може да ради. Туђу негу и помоћ добијао је од 2017. године, али му је укинута.

Он каже да им све приложи, и на крају по неком њиховом члану они га одбију.

"Туђа помоћ привремено обустављена" 

Радица је добио одбијајуће решење за туђу негу и помоћ. Из Центра за социјални рад Сечањ тврде другачије. Наводе да њему помоћ није укинута већ само привремено обустављена.

Разлог - поприлично невероватан. Чекају да комисија која треба да обави процену закаже термин. 

Велимирка Антић, директорка Центра за социјални рад у Сечњу каже да је уредно поднео документацију и упућен је лекарску комисију.

"Чекамо да га лекарска комисија позове, и да му због здравственог стања продужи туђу негу и помоћ", рекла је она и додала да је сада на паузи зато што се чека. "Некада се чека и до годину дана", рекла је директорка.

Питамо директорку центра како је могуће да оставе пацијента да годину дана чека због једног термина?

"Сада раде много брже и ажурније. Претпостављам да ће га позвати за десет до петнаест дана", рекла је она, додајући да се признаје право од момента подношења захтева и он неће бити оштећен.

Ако му се продужи право добијаће новац и за септембар и октобар. 

Нема право ни на инвалидску пензију 

На питање да ли постоји могућност да та процедура не траје толико и да човек у инвалидским колицима остаје без помоћи јер комисија нема термин већ три месеца за њега, Антићева каже да не постоји законска могућност једино може да се обрати Центру са социјални рад да добије једнократну помоћ.

Болови. Сиромаштво. Кревет. Свакодневица Радице Маринкова. Нема право ни на инвалидску пензију, јер тек по завршетку лечења комисија може да утврди инвалидитет. Али лечењу се не назире крај, јер тек треба да има нову операцију.

Нема право ни на бесплатно лечење у бањи, јер је прошло више од три месеца од настанка повреде. У прва три месеца после удеса, био је прикован за кревет због компликација. Ко не зна да правилници, комисије, центри за социјални рад постоје да би олакшавали лечење и живот људима? Довољно су већ компликовани.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво