Хусеин-пашина кућа – рушевина са осликаном таваницом

Хусеин-пашина кућа у Врању изграђена је у 19. веку, а последњих деценија то је кућа породице Рашић. У њој нико не живи, оронула је, а Рашићи траже решење – или да се укине степен заштите, па да је сруше, или да је држава преузме, уз надокнаду. У Заводу за заштиту споменика културе у Нишу кажу да је кућа препозната као објекат са споменичким својствима, а није стављена под заштиту.

Само још фотографије сведоче о архитектури некадашње Хусеин-пашине куће. Последњу деценију убрзано пропада, од балкона и спрата остао је део. У дворишту су, на стази којом Рашићи пролазе до куће у којој живе, остаци црепа и грађе.

"Кућа је оронула, после прве кише то буде све намокрено, наквашено и кад се осуши, то пада. Ми смо угрожени, угрожена је комшиница, комшија иза куће, ми који пролазимо овде, видите и сами, то је пропало, ове су греде одавде, ја сам то лично извлачила", каже", каже Сузана Рашић из Врања.

Пре десетак година, каже Сузана Рашић, нису могли да одвоје 72.000 евра да реновирају кућу по пројекту Завода за заштиту споменика културе. Неопходно је било да задрже исти стил градње, сачувају је као целину. Покушали су и да је продају, без успеха.

"Ми тражимо од државе или да узме комплет кућу, нормално уз неку надокнаду, то како иде, или да нам дозволи да сами срушимо, да скину то, да није под заштитом државе", каже Сузана Рашић из Врања.

Завод за заштиту споменика културе препознаје Хусеин-пашину кућу као објекат са споменичким својствима.

"До сада није утврђена за непокретно културно добро и тренутно не ужива статус добра под заштитом, сам Завод је у претходном периоду вршио рекогносцирање самог објекта и указивао на његово веома тешко стање, наиме, објекат је у приличној мери девастиран и то у додатној мери још више отежава поступак за иницијативу и стављање под заштиту", каже Милош Драгићевић из Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Рашићева, бивша Хусеин-пашина кућа, била је пример староварошке културе. Сада је рушевина са и даље осликаном таваницом.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 06. нов 2019, 12:00) - Goran [нерегистровани]

tuzno

Ljudi moji, kako vam ne dodije da budete slepi kod ociju. Ne smeta vam sto takvo blago propada, ne smeta vam ta rusevina pored vas. Da covek poludi od muke kad vidi takvu nezaintersovanost.

(среда, 06. нов 2019, 11:55) - rssi [нерегистровани]

Kako kažu Kinezi

... ne gleda se da li je mačka crna ili bela nego da li lovi miševe ili ne.

Za obnovu je potreban novac. Da li će ga dati naša država, EU, Rusija, ... nije važno. Važno je da se obnovi i stavi u funkciju.
Da se neko obrati na Tursku, verujem, da bi oni dali novac.
Potrebne su samo ideje. A probati ništa ne košta.

(среда, 06. нов 2019, 11:10) - Горан [нерегистровани]

Новац

А, што не би дали Руси, зашто ЕУ? Када већ хрлите Русима, нека они плаћају, бар нешто.

(среда, 06. нов 2019, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

Istorijski spomenik

Ma to je istorijski spomenik! Kakvi su to izgovori zar ne bi trebalo bar EU da da novac da bi se renovirane takve stvari? Kako zavod kulture ne može to da popravi? Kakva šteta. To bi bilo lepo i za turiste da vide.