Хусеин-пашина кућа – рушевина са осликаном таваницом

Хусеин-пашина кућа у Врању изграђена је у 19. веку, а последњих деценија то је кућа породице Рашић. У њој нико не живи, оронула је, а Рашићи траже решење – или да се укине степен заштите, па да је сруше, или да је држава преузме, уз надокнаду. У Заводу за заштиту споменика културе у Нишу кажу да је кућа препозната као објекат са споменичким својствима, а није стављена под заштиту.

Само још фотографије сведоче о архитектури некадашње Хусеин-пашине куће. Последњу деценију убрзано пропада, од балкона и спрата остао је део. У дворишту су, на стази којом Рашићи пролазе до куће у којој живе, остаци црепа и грађе.

"Кућа је оронула, после прве кише то буде све намокрено, наквашено и кад се осуши, то пада. Ми смо угрожени, угрожена је комшиница, комшија иза куће, ми који пролазимо овде, видите и сами, то је пропало, ове су греде одавде, ја сам то лично извлачила", каже", каже Сузана Рашић из Врања.

Пре десетак година, каже Сузана Рашић, нису могли да одвоје 72.000 евра да реновирају кућу по пројекту Завода за заштиту споменика културе. Неопходно је било да задрже исти стил градње, сачувају је као целину. Покушали су и да је продају, без успеха.

"Ми тражимо од државе или да узме комплет кућу, нормално уз неку надокнаду, то како иде, или да нам дозволи да сами срушимо, да скину то, да није под заштитом државе", каже Сузана Рашић из Врања.

Завод за заштиту споменика културе препознаје Хусеин-пашину кућу као објекат са споменичким својствима.

"До сада није утврђена за непокретно културно добро и тренутно не ужива статус добра под заштитом, сам Завод је у претходном периоду вршио рекогносцирање самог објекта и указивао на његово веома тешко стање, наиме, објекат је у приличној мери девастиран и то у додатној мери још више отежава поступак за иницијативу и стављање под заштиту", каже Милош Драгићевић из Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Рашићева, бивша Хусеин-пашина кућа, била је пример староварошке културе. Сада је рушевина са и даље осликаном таваницом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво