Како подстаћи дух доброчинства у Србији

"Заједно за снажније заједнице" слоган је друге Националне конференције о филантропији. Уз подсећање на дугу традицију доброчинства у Србији, представљени су и први резултати рада Савета за филантропију, који је основала Влада Србије прошле године.

Неопорезиви део за стипендије и кредите ученика и студената ускоро би требало да буде повећан на 30.000 динара, са непуних 12.000 динара. То ће донаторима олакшати да издвоје више средстава и стипендирају више талентованих ђака и студената.

"Са нестрпљењем очекујемо даље активности, успехе савета имајући у виду и бројна друга питања, од олакшица за донирање вишкова хране преко стварања стимулативног окружења за давање појединаца. Да вас подсетим да је Србија једна од ретких земаља у окружењу која још увек нема никакав подстицај за давања грађана", рекла је Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка "Траг Фондације".

Агендом 2030, 130 држава чланица УН, међу којима је и Србија, заветовале су се да, језиком УН речено, нико неће остати иза колоне. То значи стварање света без сиромаштва и глади.

"Једна од значајних активности је формирање радне групе за унапређење законског оквира за донирања вишка хране како би се побољшао статус најсиромашнијих грађана као и свих рањивих група", изјавила је Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику.

И без пореских олакшица, грађани Србије дају у добротворне сврхе – највише за здравство, за образовање и за сиромашне.

"Дух доброчинства је у основи ваше културе. Ви сте својим примером предводник у региону и драго ми је што су данас присутне колеге из региона, које су дошле да уче о томе колико сте и како напредовали. Политике морају да прате ту културу. Радујемо се новим иницијативама, попут ове о повећању неопорезивог дела стипендија", истакла је Шенли Пинчоти, директорка Канцеларије за демографски и економски развој УСАИД-а.

За 60 основних школа у Србији, у кампањи "Школа добрих људи" поводом националног дана давања, прикупљено је готово девет милиона динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар