"Уочен си" – нови тренд међу тинејџерима, да ли су свесни ризика

"Spotted" – друштвеним мрежама шири се нови тренд међу младима који је забринуо и родитеље и стручњаке, док тинејџери одговарају: "Дижете панику без потребе." Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истиче да је проблем у узнемиравању приватности и чињеници да неко фотографише малолетнике без дозволе њихових родитеља.

"Spotted" ("Уочен си") тренд је међу тинејџерима који сликају једни друге, слике се објављују на Инстаграм групи, а онај ко препозна особу са слике тагује је и тако открива њен идентитет.

Татјана Матић је, гостујући у "Београдској хроници", навела да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету добио две пријаве у вези са постојањем ове групе са фотографијама које се деле преко те друштвене мреже, али да није било злоупотребе.

"Грађани из Зрењанина и Шапца су нас упозорили да се појавила та друштвена група, да они шерују фотографије, да онда се ту коментарише где је, када и ко виђен, шта је носио, у коју школу иде и онда свако ко је део те групе даје неки коментар о особи која се налази на фотографији", објаснила је Матићева.

Нагласила је да је све кренуло безазлено из потребе да се неко некоме удвара па како би сазнао куда се креће, али да то може да прерасте у узнемиравање и злоупотребу фотографија.

Додала је и да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету за две године свог рада схватио да све што почиње безазлено на друштвеним мрежама може за децу некада да се заврши врло трагично, јер они нису свесни увек опасности и зато је неопходно да одрасли буду опрезни.

"Наравно, постоји и та друга страна истине где је то за њих само још једна игра у низу", рекла је Матићева и додала да смо имали већ неке опасне игре као што је био "Плави кит" и да их се више и не сећамо, па ће тако и ово брзо бити заборављено.

"У међувремену морамо бити сви опрезни да не бисмо имали жртве оваквих игара", нагласила је Матићева.

Објаснила је да се ради о групи која постоји на Инстаграму и да та група сама по себи не мора значити да је опасна.

"У конкретном овом случају проблем је у узнемиравању приватности и чињеници да неко фотографише малолетнике без дозволе њихових родитеља и то је већ велики ризик да ће бити злоупотребљене фотографије", истакла је Матићева и додала да су то све елементи кривичног дела и да се на основу тога може поднети приватна тужба.

Нагласила је да нико нема права да вас фотографише и снима док ви радите нешто уколико се ви са тим нисте сагласили, а посебно када су у питању малолетници.

Чак 90 одсто деце од 15 до 17 година има профиле на мрежама 

Навела је да статистика показује да су девојчице најчешће жртве злоупотреба било да су у питању друштвене мреже или интернет.

"Подједнак је проценат интересовања и дечака и девојчица, с тим што статистика говори да су у неким најгорим случајевима злоупотреба, као што је трговина људима или педофилија, девојчице више биле жртве", објаснила је Матићева.

Додала је да су деца у Србији у самом врху по коришћењу друштвених мрежа, показују истраживања "ЕУ кидс онлајн".

"Од 15 до 17 година преко 90 одсто њих има профиле на друштвеним мрежама, а у узрасту од девет до 11 година чак 41 одсто", додала је Матићева.

Указала је су деца од девет до 11 година мала, као и да они у Националном контакт центру саветују родитеље да разговарају са децом и одложе отварање профила бар до границе од 12-13 година.

"Они заиста нису зрели и нису свесни опасности... Савет родитељима је да озбиљно схвате и друштвене мреже и оно што нуди интернет и да постоје многобројне предности, али морамо бити обазриви када су у питању ризици", рекла је Матићева.

Додала је да су деца све свеснија опасности и ризика, као и да су за две године обишли преко 83 града и више од 11.000 деце учествовало је у едукацијама.

"Кључ је едукацији и превенцији и као и увек, када смо ми били млади, морамо причати са њима увек и о свему", рекла је Матићева.

Подсетила је да је број Националног контакт центра за безбедност деце на интернету 19833 и да сви грађани који имају недоумицу или хоће да пријаве неки случај злоупотреба или злостављања путем интернета могу бесплатно да се јаве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво