"Коло” коначно добија нови дом

Први конкурс и прва награда – тако би могао да се похвали пројектантски биро "Забриски" чије је идејно решење нове зграде Ансамбла народних игара и песама Србије "Коло” било најбоље. Нова зграда биће подигнута на месту бивше Ђумрукане у Карађорђевој улици 13. Биће то прва стална адреса чувара играчког, певачког и музичког блага Србије јер "Коло” од оснивања, 1948. године, ради у привременим просторијама.

На месту некадашње царинарнице у Карађорђевој улици број 13, где је основано и прво професионално београдско позориште, биће нови дом Ансамбла "Коло". Победничко решење Пројектантског бироа "Забриски" под називом "Венац баштине" обезбедиће најбоље услове за народну игру.

"Урадили смо добар посао и ово архитектонско решење које је победило на конкурсу даје нам те  могућности реализујемо, урадимо све оно у 21 веку. Решење се фокусирало на сцену где је  дато прогресивно, напредно, потуно револуционарно решење сцене и гледалишта и да публици понудимо на потпуно нов начин програм и  оно што радимо 72 године", каже Владимир Декић, директор ансамбла "Коло".

На 13.000 квадратних метара биће мултифункционална сала коју је могуће сценски трансформисати, а капацит ће бити 800 места.

"Објекат је театарског типа, осим основних захтева трудили смо се да понудимо нови одговор, да направимо велику сцену која би задоваљавала не само тренд него би их потакнула да истражују начин презентације своје области истарживања и начин комуникације с публиком", каже архитекта Милка Гњато. 

У фоајеу је предвиђен простор за музеј, а на суседној парцели треба да се гради Центар за истраживање и промоцију културне баштине Србије. Зграда  "Кола" ће, према замисли шесточланог тима, бити повезана са Косанчићевим венцем преко крова, који ће бити јавни простор и летња сцена. 

"Важно је да та фасада буде тарнспарентна од великих стаклених површина са поетским елементима стубова који нису класични који су видљиви и кроз ту транспарентну фасаду тај објекат позива публику на свакодневно коришћење и учествовање у животу тог објекта", каже Гњато.

Следећа година биће искоришћена за пројектовање и добијање потребних дозвола док би радови требало да почну најкасније почетком 2021. Пројекат ће се финансирати средствимса Републике.

број коментара 0 Пошаљи коментар