Чега све има у пошиљкама – змије, пауци, кокаин у дечјим ципелама...

Од почетка године Пошта Србије имала је око 10 милиона пошиљака. И - чега све ту нема!

По подацима Царине, количина оцарињених пошиљака у Пошти у Београду порасте за 10 одсто сваке године.

Кокаин из Бразила и Перуа, упакован у дечје ципеле и креме за лице. Иста дрога у течном стању камуфлирана у суво воће.

Семе индијске конопље, скривено у це-де-овима из Европе. Лекови, ковани новац, па чак и егзотичне животиње. Све су то у пошиљлкама налазили наши цариници, а у једном пакету чак и препарирану главу и шапе заштићене врсте америчког алигатора. У Пошти су имали слично искуство – пронашли су змију.

Бојана Николић, директор Функција услуга Поште Србије каже да је општим условима дозвољен пренос пијавица, пчела и свилених буба у оквиру поштанских пошиљака.

"Пронађена је животиња која је била забрањена, контактирали смо наше надлежно министарство, које је затим са Министарством здравља и Институтом за јавно здравље даље одреаговала", рекла је она.

Између осталог, у пошиљкама су, како каже, проналазили као забрањен садржај и резани дуван, новац, који се такође не шаље кроз поштанске пошиљке.

Поштом је забрањено и слање опасних материја, оружја, племенитих метала, драгог камења...

По новом Закону о поштанским услугама, који ће почети да се примењује за три дана, шалтерски службеници и курири тражиће од пошиљаоца личну карту на увид, а моћи ће и да отворе сумњиве пакете.

"Пошиљалац који користи, који пошаље у оквиру поштанске пошиљке недозвољени садржај биће кажњен са износом од 20.000 динара", рекла је Николићева.

У Пошти кажу - не наилазе често на недозвољене садржаје, али када се то деси, обавештавају Министарство трговине, туризма и телекомуникација, које у зависности од врсте робе прослеђује случај надлежном органу.

На царини се отварају сви пакети са робом која подлеже царинској контроли или наплати дажбина. Ако се открије нешто недозвољено, пошиљка се привремено задржава. Од почетка године Пошта Србије имала је око 10 милиона пошиљака.

По подацима Царине, количина оцарињених пошиљака у Пошти у Београду порасте за 10 одсто сваке године.

број коментара 0 Пошаљи коментар