Србија поклонила Црној Гори софтвер за затворе

Министарка правде Нела Кубуровић састала се у Београду на маргинама Међународне конференције "Борба против корупције за напредак Југоисточне Европе" са министром правде Црне Горе Зораном Пажином, са којим је разговарала о сарадњи два министарства, као и евроинтеграцијама ове две државе.

Кубуровићева и Пажин су се усагласили да су односи два министарства и правосудних органа две државе добри и указали да је потребна још јача размена искустава у области правосуђа, посебно имајући у виду да и једна и друга држава теже пуноправном чланству у европској заједници.

У складу са тим, два министра правде разговарали су о функционисању правосудних професија, као и о развоју е-правосуђа, а посебно су се осврнули на уставне промене, које су тренутно актуелне у обе државе.

Током билатералног сусрета министри правде су потписали Протокол о уступању "Source code" програма SAPA Управи за извршење кривичних санкција Црне Горе, који је Министарство правде Републике Србије поклонило Министарству правде Црне Горе. 

SAPA је софтвер који функционише 24 часа, 7 дана у недељи, а омогућава увођење јединствених стандарда у начину рада установа за извршење кривичних санкција, праћење релевантних података везаних за лица лишена слободе, побољшање ефикасности казнено поправног система, као и директну анализу података и контролу рада свих установа у Управи.

Министар Пажин захвалио се Министарству правде Републике Србије на уступљеном софтверу, наводећи да је то од великог значаја за боље функционисање затвора у тој земљи.

број коментара 0 Пошаљи коментар