Налажење жртава преко друштвених мрежа

У Србији је све учесталије сајбер насиље. Последњих дана актуелан је случај ученице шестог разреда једне основне школе где већ недељама међу ђацима круже њене обнажене фотографије, које је првобитно поделио њен бивши дечко. Христинa Пискулидис из невладине организације "Астра" наводи да су нове технологије отвориле пут новим начинима врбовања жртава.

Христинa Пискулидис је гостујући у емисији "Ово је Србија" истакла да последњи случај ширења фотографија малолетне девојчице представља сајбер насиље, као и то да су нове технологије отвориле пут неким новим начинима врбовања жртава.

"Оног тренутка када се нека особа нађе у ланцу трговине људима, нове технологије су омогућиле и то да она буде уцењивана неприкладним фотографијама и видео-записима", објашњава Христина Пискулидис.

Каже да је сада много лакше наћи жртву, а то су најчешће младе особе у незавидним позицијама. Оне се јаве на неки од огласа на друштвеним мрежама и тако уђу у опасност да постану жртве трговине људима. 

У "Астри" сматрају да је управо едукација младих један од начина заштите од трговине људима. Та организација прикупља помоћ за жртве трговине људима и њихову децу. 

"Ми смо 30. октобра покренули кампању која се зове – Покажимо им да нису саме. Идеја је да на неки начин покушамо да намиримо основне потребе некадашњим жртвама трговине људима и њихове деце. То су пакети хране, обуће и одеће, намештај, огрев, пакети медицинске помоћи, затим обуке за стицање неког вишег нивоа образовања", наводи Пискулидисова.

Додаје да су некадашње жртве трговине људима у неком систематском процепу и да нису у могућности да стекну адекватно образовање нити запослење и живе у дубоком сиромаштву.

Како каже, жртве насиља у "Астри" могу да добију психолошку и медицинску помоћ, савете адвоката, превођење документације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво