Сваки шести пар у Србији има проблем са зачећем

Неплодност је у Србији горући проблем, с обзиром на то да, као и у Европи, сваки шести пар има проблем са зачећем, кажу у Удружењу "Шанса за родитељство".

Европска недеља (НЕ)плодности ове године обележава се од 4. до 11. новембра, а невладине организације покушавају да информишу јавност о овом питању и подстакну на размишљање о својој плодности.

"Велики број људи како у нашој земљи, тако и у Европи, нема довољно информација пре свега о својој плодности, а још мање о лечењу неплодности. Едукацијом и информисањем можемо да утичемо на промене одређених животних навика, превенцију евентуалних стања и болести које могу утицати касније на зачеће", истиче Сандра Јовановић, председница Удружења "Шанса за родитељство".

У оквиру европске кампање подизања свести о проблему неплодности, сви заинтересовани могу да попуне онлајн упитник "Колико знаш о својој плодности?".

Тако ће се на нивоу Европе доћи до сазнања колико заиста знамо о репродуктивном здрављу и колико је важна едукација.

Бесплатан број за вантелесну оплодњу 

Министарство здравља и Фондација "Није свеједно" компаније "Нектар" у сарадњи са Удружењем Шанса за родитељство данас званично представљају бесплатан национални број за вантелесну оплодњу 0800 333 030 у оквиру Центра за вантелесну оплодњу.

Путем овог бесплатног националног броја сви грађани Републике Србије којима су потребни савет, информације о процесу вантелесне оплодње у Србији и процедурама лечења, неопходним документима и сл. моћи ће сваким радним даном од 9 часова ујутру до 20 часова увече да се јаве и бесплатно добију подршку као и одговоре на сва питања од стране Удружења "Шанса за родитељство", али и психолошку подршку коју ће пружати Центар за ментално здравље у Центру за вантелесну оплодњу.

Такође, у оквиру овог пројекта свим грађанима Србије биће доступан и потпуно бесплана Водич кроз процес вантелесне оплодње.

"Кроз свакодневну, вишегодишњу комуникацију са паровима у борби за потомство, закључили смо да је доступност информација оно што је најнеопходније паровима и појединцима у поцедури вантелесне оплодње и лечењу стерилитета. На овај начин информације ће бити доступне свима, из сваког места у Србији, потпуно бесплатно уз помоћ националног броја. Сматрамо да је то прави начин да помогнемо и пружимо подршку онима којима је она неопходна", додаје Сандра Јовановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво