Сваки шести пар у Србији има проблем са зачећем

Неплодност је у Србији горући проблем, с обзиром на то да, као и у Европи, сваки шести пар има проблем са зачећем, кажу у Удружењу "Шанса за родитељство".

Европска недеља (НЕ)плодности ове године обележава се од 4. до 11. новембра, а невладине организације покушавају да информишу јавност о овом питању и подстакну на размишљање о својој плодности.

"Велики број људи како у нашој земљи, тако и у Европи, нема довољно информација пре свега о својој плодности, а још мање о лечењу неплодности. Едукацијом и информисањем можемо да утичемо на промене одређених животних навика, превенцију евентуалних стања и болести које могу утицати касније на зачеће", истиче Сандра Јовановић, председница Удружења "Шанса за родитељство".

У оквиру европске кампање подизања свести о проблему неплодности, сви заинтересовани могу да попуне онлајн упитник "Колико знаш о својој плодности?".

Тако ће се на нивоу Европе доћи до сазнања колико заиста знамо о репродуктивном здрављу и колико је важна едукација.

Бесплатан број за вантелесну оплодњу 

Министарство здравља и Фондација "Није свеједно" компаније "Нектар" у сарадњи са Удружењем Шанса за родитељство данас званично представљају бесплатан национални број за вантелесну оплодњу 0800 333 030 у оквиру Центра за вантелесну оплодњу.

Путем овог бесплатног националног броја сви грађани Републике Србије којима су потребни савет, информације о процесу вантелесне оплодње у Србији и процедурама лечења, неопходним документима и сл. моћи ће сваким радним даном од 9 часова ујутру до 20 часова увече да се јаве и бесплатно добију подршку као и одговоре на сва питања од стране Удружења "Шанса за родитељство", али и психолошку подршку коју ће пружати Центар за ментално здравље у Центру за вантелесну оплодњу.

Такође, у оквиру овог пројекта свим грађанима Србије биће доступан и потпуно бесплана Водич кроз процес вантелесне оплодње.

"Кроз свакодневну, вишегодишњу комуникацију са паровима у борби за потомство, закључили смо да је доступност информација оно што је најнеопходније паровима и појединцима у поцедури вантелесне оплодње и лечењу стерилитета. На овај начин информације ће бити доступне свима, из сваког места у Србији, потпуно бесплатно уз помоћ националног броја. Сматрамо да је то прави начин да помогнемо и пружимо подршку онима којима је она неопходна", додаје Сандра Јовановић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 05. нов 2019, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

Средства против зачећа

Основни узрок неплодности је узимање контрацептивних средстава већ после 15. године, и прерано ступање и сексуалне односе. И не само неплодности, већ и разних "женских" болести (рак дојке, материце, итд).Када су измишљена контрацептивна средства, тада је настала такозвана "сексуална револуција", па се за милиуон пута повећао број ванбрачних и предбрачних веза, јер је нестао страх од трудноће, разводи бракова, мењање партнера као што се мењају папирне марамице, итд. И зато данас имамо то што имамо.

(уторак, 05. нов 2019, 12:58) - Саша [нерегистровани]

Плодност су године

Узрок број један је да имамо сулуди систем држања људи по 20г. у клупама.Те предшколским те основним, те средњим, те факултетским и на крају још мора да нађе посао који није сигуран.Већина тих који има проблеме је преко 33г. а док је оптимално време за децу 20. Значи 13 г каснимо за природом а свима су пуна уста "одрживости" "еко" "природно" и слично!Невероватно колико људи не увиђа тако прост проблем.

(уторак, 05. нов 2019, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

zagadena priroda

problem je u zagadenoj prirodi: vazduh, zemlja, voda. sta drugo ocekivati?

(уторак, 05. нов 2019, 12:33) - anonymous [нерегистровани]

Или како до више секса

Није проблем у зачећу, већ у мањку секса