Стипендије до 30.000 динара неће се опорезивати

Уместо досадашњих 11.741 динар, неопорезиви део за стипендије и кредите ученика и студената биће повећан на 30.000 динара месечно.

На иницијативу Саветa за филантропију премијерке Aне Брнабић, Влада Србије прихватила је одредбу Нацрта закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана којом се предлаже повећање неопорезивог износа за стипендије, саопштено је из Владе.

Предлог је израдила Радна група за унапређење правног и фискалног оквира за давање за опште добро Савета за филантропију.

"Ова одлука представља значајан резултат рада Савета за филантропију, основаног прошле године одлуком председнице Владе Србије, а на иницијативу Коалиције за доброчинство", наводи се у саопштењу Владе.

Захваљујући Коалицији за доброчинство и подршци Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) спроведена је aнализа трошкова и користи која је показала да је повећање неопорезивог дела стипендија оправданo и да ће се донатори лакше определити да помогну већем броју талентованих ученика и студената и у већим износима.

Коалицију за доброчинство предводе Фондација "Ана и Владе Дивац", Траг фондација, Каталист Балканс, СМАРТ колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

У оквиру Савета за филантропију формиране су три радне групе и једно радно тело како би се олакшало и подстакло донирање робе, новца и времена у Србији. Савет за филантропију наставља да ствара подстицајно окружење за развој филантропске инфраструктуре и културе давања за опште добро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво