Стипендије до 30.000 динара неће се опорезивати

Уместо досадашњих 11.741 динар, неопорезиви део за стипендије и кредите ученика и студената биће повећан на 30.000 динара месечно.

На иницијативу Саветa за филантропију премијерке Aне Брнабић, Влада Србије прихватила је одредбу Нацрта закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана којом се предлаже повећање неопорезивог износа за стипендије, саопштено је из Владе.

Предлог је израдила Радна група за унапређење правног и фискалног оквира за давање за опште добро Савета за филантропију.

"Ова одлука представља значајан резултат рада Савета за филантропију, основаног прошле године одлуком председнице Владе Србије, а на иницијативу Коалиције за доброчинство", наводи се у саопштењу Владе.

Захваљујући Коалицији за доброчинство и подршци Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) спроведена је aнализа трошкова и користи која је показала да је повећање неопорезивог дела стипендија оправданo и да ће се донатори лакше определити да помогну већем броју талентованих ученика и студената и у већим износима.

Коалицију за доброчинство предводе Фондација "Ана и Владе Дивац", Траг фондација, Каталист Балканс, СМАРТ колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

У оквиру Савета за филантропију формиране су три радне групе и једно радно тело како би се олакшало и подстакло донирање робе, новца и времена у Србији. Савет за филантропију наставља да ствара подстицајно окружење за развој филантропске инфраструктуре и културе давања за опште добро.

број коментара 0 Пошаљи коментар