Источни крак Коридора 10 – деоница са 87 мостова, пет тунела и пет саобраћајних петљи

Мисија Коридор 10 је завршена, објавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић на свом Инстаграм профилу и најавила да ће источни крак ка Бугарској бити отворен за саобраћај 9. новембра.

Зорана Михајловић је навела да је Србија захваљујући изградњи путева постала незаобилазна рута у добром превозу у транспорту.

"Србија се налази на раскрсници путева и што више путева будемо завршавали мислим да ћемо увек бити незаобилазна рута у добром превозу у транспорту", оцењује Михајловићева.

Источни крак Коридора 10 гради се од 2010. године, а на деоници која се последња завршава од Просека до Црвене Реке, ради се од марта 2012. године.

Највећи изазов на Источном краку била је косина шест, код тунела Банцарево, где је решење пронађено у продужетку једне од тунелских цеви галеријом, што је изведено за неколико месеци.

Стабилизација терена је рађена на 40 косина, од чега 26 на деоници Банцарево – Црвена Река и 14 на деоници Просек–Банцарево.

Деоница има чак 87 мостова, пет тунела и пет саобраћајних петљи, а у комплетан источни крак уграђено је око 780.000 тона асфалта.

До сада је за источни крак Коридора 10 исплаћено 476 милиона евра за 87 километара, што је око 5,5 милиона евра по километру, рачунајући и пет тунела чија је укупна дужина око три километра.

Новац који је исплаћен, добијен је из кредита Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој и Светске банке, као и део који је Србија исплатила из буџета. 

Деоницу овога коридора обишао је пре два месеца и најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић и потврдио да је довољно безбедна и за планиране брзине до 130 километара на час.

"Мени као промотеру безбедне вожње то много значи јер овако лепе деонице које спајају неке округе градове људе, умногоме побољшавају безбедност у саобраћају", навео је Борковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи