Стонотенисер са дистрофијом пркоси болести – рекетом и вољом до нових медаља

Само храбро кроз живот, вољом се може много постићи, поручује Драган Баћановић, председник Удружења дистрофичара мачванског округа, једини шабачки стонотенисер са дистрофијом мишића.

До девете године школско градиво му је била једина брига, а већ три деценије Драган исписује своју животну књигу – од прекинутог безбрижног детињства до болова, немоћи и борбе са дистрофијом мишића.

"Најтеже ми је било када сам схватио да никада нећу моћи да потрчим. Рекао сам себи – у колица пасти нећу, једноставно ћу се борити до краја, али у колицима нећу бити", каже Драган Баћановић из Мачванског Причиновића.

Није било лако, додаје, изборити се и са сажаљењем околине, са самим собом и болести без лека.

"Упоран је, што замисли да иде, да крене, да уради све, за њега препреке нема", додаје Влада Баћановић, Драганов отац.

Мајка Борка Баћановић каже да Драган већином све сам ради и да ретко тражи помоћ.

Од вожње, пецања, глуме до спорта, на све стиже. И поред рампе, због активности мишића и пут до посла је преко степеница. Рад му је сигурност, окружење подстицај.

"Најбољи од свих колега, баш је добар, расположен за дружење, баш је прави колега", истиче Ненад Филиповић из предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање "Новитас консал" Шабац.

Пре шест година рекет му је постао изазов. Данас има бројне медаље, турнире и као једини такмичар међу дистрофичарима разбија предрасуде. Члан је Б репрезентације.

"Особе са мишићном дистрофијом могу да тренирају пет минута да раде вежбу после треба да одмарају десет минута. Драган ради вежбу 25 минута, а одмара неких пет минута и у мечевима игра по два-три меча без прекида, то је нешто невероватно, невероватна упорност", објашњава Славољуб Авдић, председник стонотениског инвалидског клуба "Мачва" Шабац.

"Људи морају једноставно да се суоче са тим својим проблемом и да једноставно гурају напред. Треба бити свој и само веровати у себе", поручује Драган Баћановић.

Зато не одустаје ни од нових терапија у Италији, нити од свог спортског успеха. Попут олимпијца и оснивача клуба Митра Паликуће, рекетом и својом вољом до нових животних медаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво