Ученици у Лапљем Селу протестују због загађења реке

Ученички парламент "Гимназије Приштина" организовао је у Лапљем Селу протест због загађења реке Грачанке, из које се осећа непријатан мирис, а вода у њеном кориту више је извор заразе него природно богатство. Протестно окупљање поклапа се са Светским даном чистог ваздуха.

Недавно окупљање мештана Лапљег Села није помогло, па су свој глас подигли и ученици оближње гимназије.

"Овде не може да се дише. Нама граде школу и ту треба од септембра да пређемо да се школујемо, а нећемо моћи да дишемо", рекла је на окупљању ученица Андријана Славић.

У Лапљем Селу је у току градња средњошколског центра, уз само корито затроване реке. У корито реке Грачанке немарни испуштају канализацију, отпадне воде, хемикалије.

Ученици траже од локалних власти и међународних мисија на Косову и Метохији да реагују, да покажу бригу према условима у којима млади одрастају.

Протест ученика "Имам право да дишем здраво!" подржали су и професори.

"Ми смо дошли до информације да се овај проблем решава, али питање решавања може дуго да траје. Ми немамо много времена да чекамо. Ако деца која имају од 14 до 18 година кажу да нешто смрди, онда стварно смрди. И у политичком смислу и објективно", рекла је професорка Ана Костић.

Недавно је из Општине Грачаница затражено од градоначелника Приштине, амбасада западних земаља и ОЕБС-а да утичу на одговорне како би се спречиле негативне последице по здравље људи, јер је непријатан мирис толиког интензитета да изазива сметње код хроничних болесника и целокупне популације.

Откривено је место одакле се из приватних фабрика подземним цевима испуштају отровне материје у Грачанку, чији ток води кроз неколико српских села.

Грачанка се улива у Ситницу, а она у Ибар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво