Светски дан холокауста над Ромима

Полагањем венаца на споменик ромским жртвама, подигнутом у Топовским шумама на аутокоманди, обележен је Светски дан холокауста над Ромима. У Другом светском рату убијено 1,2 милиона Рома.

Поводом Светског дана холокауста над Ромима, положени су венци на споменик ромским жртвама у Топовским шумама на аутокоманди. Манифестација "Дани сећања на ромске жртве" подсетиће на страдања 1,2 милиона Рома у Другом светском рату.

Наредних 10 дана, посвећених сећању на страдале Роме, биће обележено изложбама, предавањима, промоцијама књига и приказивањем документарних филмова, изјавио је директор Музеја ромске културе Драгољуб Ацковић.

За вечерас у у 18 сати се отвара изложба у Музеју ромске културе, под називом "Холокауст се не сме заборавити".

У организацији Федерације Рома Србије, сутра ће у Скупштини бити одржан Форум посвећен Ромима у Србији, а наредног дана комеморативно подсећање на улогу и доприносу недавно преминулог Милана Булајића у расветљавању истине о ромским жртвама.

На крају манифестације, биће одржана трибина којом ће бити обележен 27. јануар, Међунородни дан сећања на жртве холокауста.

Дан када је у Аушвиц депортовано 26,000 Рома

За Светски дан холокауста над Ромима узет је данашњи дан јер је тог дана 1942. године Хајнрих Химлер издао наредбу на основу које је из свих европских земаља под окупацијом Немачке и Италије и земаља њихових савезница депортовано 26.000 Рома у "породични логор" Аушвиц-Биркенау.

План нациста предвиђао нестанак Рома и Јевреја из расних разлога, а не као идеолошких противника или непријатеља Немачке, рекао је председник Фондације за холокауст Рома Рајко Ђурић.

Бивши канцелар Немачке Вили Брант својевремено је изнео податак да је током Другог светског рата побијено пола милиона Рома, али најновији подаци говоре о преко 1,2 милиона жртава, рекао је Ђурић.

Највише Рома побијено је у Немачкој, а затим на подручју "Независне државе Хрватске", навео је Ђурић.

Процењено је да је на подручју бивше Краљевине Југославије било око 300.000 Рома, од којих је половина побијена пре или у току депортације, као и у концентрационим логорима.

Ацковић је навео да је само у Србији од нациста страдало око 46.000 Рома, а у НДХ 80 000.

Најмање 60.000 Рома убијено је у Јасеновацу, а после рата у НДХ било је само 450 преживелих Рома, рекао је Ацковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво