Министарство предлаже флексибилно радно време за све државне органе

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће његово министарство предложити свим државним органима увођење флексибилног радног времена.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увело је за своје запослене флексибилно радно време, према којем радници могу радити најраније од седам или најкасније до девет сати, и на тај начин распоредити своје осмочасовно радно време.

"Ми смо анализирали коришћење флексибилног радног времена, како у иностранству тако и великим компанијама. Уочили смо позитивне ефекете, од тога да су радници били задовољнији и ефикаснији, а уз уштеде. Природно је да смо ми први који смо то увели и који ћемо анализирати резултате и да то буде модел како ће сви други радити ако се покаже да је ефикасан", објаснио је Ђорђевић за Танјуг.

Рекао је да не сумња у успешност флексибилног радног времена, истичући да је Министарство било суочено са проблемом да су центри за социјални рад и нека одељења у општинама, као борачка и дечја заштита, имали исто радно време, те су сваки дан долазила решења пред крај радног времена – постојала је потреба да неки људи остају прековремено и да се плаћају прековремени сати.

"Сада ће руководиоци моћи боље да организују радно време, и да некима кажу да долазе касније. Они ће бити задовољнији, а имаће својих осам сати рада. Индиректно, то је и велики плус због бриге о нашим мајкама, које имају малу децу, а раде у Министарству. С обзиром на то да им је радно време од 7.30, а школа почиње у 8.00, понекад морају да се сналазе – шта са дететом. Ово је начин да руководиоци дају могућност мајкама да децу одведу у школу, а да посао не трпи. И то све у складу са законом", рекао је министар.

Ђорђевић је истакао да је ово прва мера у циљу побољшања задовољства запослених на радном месту.

На разна тестирања у свету са радним временом, каже да Министарство гледа и ослушкује све што се у области рада чини у иностранству, али додаје да наша земља нема луксуз да експериментише превише, већ жели да користи туђа искуства и будемо паметни без "дечјих болести".

"Флексибилно радно време је пракса у свету у великим компанијама. Њихова анализа и њихови сектори за људске ресоре кажу да су тиме запослени доста продуктивнији и срећнији", истакао је Ђорђевић додајући да ће флексибилно радно време бити предлог Министарства за све државне органе.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво