Родитељи који сумњају на отмицу деце и даље без одговора

Борба за истину родитеља који сумњају да су им деца нестала по рођењу у породилиштима широм Србије траје годинама. Један од градова који се често помиње када је реч о афери несталих беба је Крушевац.

Душанка Мијајловић, виша медицинска сестра из Трстеника, други пут се породила 7. априла 1977. године у крушевачкој болници.

"Девојчицу сам добила, доктор је рекао да је мала, али да ће да порасте. Имала је црну косицу. Све је по мојој процени било нормално", рекла је Душанка.

Беба рођена у седмом месецу, била је у инкубатору. Три дана касније, пролазећи кроз ходник поред собе, како каже Душанка, гинеколог јој је добацио да је дете преминуло.

У шоку и сузама вратила се кући, без отпусне листе коју никада није добила, као ни друга документа, због којих у потрази за истином обија прагове разних институција.

"Ја верујем да је она жива баш зато што ја немам никакав доказ да је она преминула. Она сад има 42 године", истакла је Душанка.

Слађана Чеперковић је у истој болници 17 година касније на свет донела једнојајчане близанце.

Дечаци су по рођењу били у инкубатору. После три дана, рекли су јој да је једна беба преминула.

Одмах је посумњала да нешто није у реду, а посебно када је болнички педијатар дошао да прегледа дете кући, што никада није била пракса.

"Тешко сам поднела то када сам отишла у општину да тражим извод и рекли да је беба жива. Матичну књигу рођених имам право да видим као родитељ. На тој једној страни, на пола стране је беба без имена, а на другој половини друга беба", испричала је Слађана.

Душанка и Слађана се нису познавале од раније, али су их судбина и заједничка борба, која траје већ две деценије, зближиле.

Трагање за истином ове две жене траје већ дуго, али оне не одустају.

"Ми сви верујемо, јер немамо доказе да су преминуле, да ћемо сазнати где се налазе, ко их је продао. Желимо да ти починиоци буду кажњени", изјавила је Душанка.

Због сумње да су њихова тек рођена деца нестала из породилишта, Основном јавном тужилаштву у Крушевцу поднета је 81 пријава.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 03. нов 2019, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Злочин, правда за децу и родитеље

У Крагујевцу се често дешавало, колико се прича у граду. Мама се 80-их само тога прибојавала пред порођаје. Људи, ово је злочин против човечности.

(недеља, 03. нов 2019, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Još

I Kragujevac.