Који су домети Закона о несталим бебама

Две године чекало се да Предлог закона о утврђивању истине о несталим бебама угледа светлост дана. Пошто је усвојен на седници скупштинског Одбора за правосуђе, упућен је посланицима на разматрање. Помоћник министра правде Чедомир Бацковић, који је један од писаца закона, у интервјуу за РТС поручује породицама да не очекују чуда, али исто тако верује да ће српско правосуђе пружити одговоре на многа питања која су деценијама мучила родитеље.

Хиљаде људи који чекају одговор на питање о несталим бебама не верују да ће доћи до истине. Чедомир Бацковић каже да закон у области криминалитета има ограничен домет.

"Закони су врло далеко од стопостотног изравнавања ситуације настале неким социјално неприхватљивим понашањем", рекао је Бацковић.

Истакао је да су родитељи консултовани при изради закона, као и надлежна министарства – здравља, унутрашњих послова.

Према Предлогу закона, право да поднесе предлог суду има свако лице које мисли да је оштећено – родитељи, браћа и сестре, баке и деке.

Бацковић је навео да је значајна карактеристика тог процеса то што није адверсоран, што значи да судија по сопственом назору трага за истином, како каже, као некада истражни судија.

Судије ће бити специјално обучаване за тај поступак. Суђења ће се вршити у четири центра Апелационог суда – у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Београду.

Судија ће имати право да у оквиру своје дискреције, на име нематеријалне штете за пропусте државе, одреде накнаду до 10.000 евра.

Усвајање закона, према речима Бацковића, очекује се до краја године.

Пресудом Европског суда за људска права из 2013. године наложено је да се Зорици Јовановић, којој је 1983. нестала беба, исплати 10.000 евра, као и да Србија утврди шта јој се догодило.

Ипак, на предлог закона се чекало до 2019. године.

Бацковић је навео да је ситуација родитеља несталих беба једна од најтежих, као и да сама неизвесност додаје патњу родитељима као жртвама кривичног дела.

Поједини родитељи сматрају да закон преко тајних центара моћи покушава да прекине све истраге.

Бацковић је истакао да је разоткривање тајних центара моћи дужност државе и да са њима треба поступати у складу са законом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара