Полицијски коњи за безбедност, патролу и дружење са децом

Док је зима за већину животиња период за одмор, има и оних који вредно раде. Полицијски коњи свакодневно патролирају Београдом, обезбеђују најризичније дербије, а имају времена и за дружење с децом.

Када је пре 13 година ушла у Чету коњаника, Ирена Маричић је првог дана пронашла миљеника. Међу 23 коња Чесмот Смит се, каже, издвојио на први поглед. Од тада има ново име – Мили.

"Од тренутка кад сам дошла овде једноставно смо се нашли и то је то. И он је коњ с којим сам ја ишла и у службу и он је тај који ми је чувао главу на терену. Када дође до нарушавања јавног реда и мира и употребе коњице, Мили и ја смо то без проблема решавали", наводи Ирена Маричић, инструктор обуке јахања Чете коњанике.

Да би постао полицијски, коњ мора да прође две обуке.

"Једна је тзв. основна обука јахања где полицијски службеник с полицијским коњем учи да изведе основне мањешке радње, простије речено учи да правилно и безбедно управља службеним коњем. Друга врста обуке је специјалистичка обука за полицијксе коње, где уствари ми симулирамо услове који могу да нас затекну на терену. У ту сврху користимо разне барикаде, препреке, тракасте завесе, пиротехничка срества да би што верније приказали овде и дочарали ситуацију", објашњава Маричићева.

Полицијски коњи морају бити спремни на све. Не смеју се плашити ни навијача, ни петарди, ни гужве, буке. Они овде уче, прилагођавају се и сваког дана излазе на терен.

Тренажни рад почиње од пете године, а којом брзином ће напредовати и колико ће се добро на терену снаћи зависи од више фактора, пре свега, расе. У ову шталу коњи су стигли из земаља познатих по коњичком спорту – Немачке, Холандије, Белгије, Француске.

"Коњи јесу по природи дивље и плашљиве животиње, али само упорним радом и великом љубављу и вољом коњ стиче пријатеља у човеку и постаје мала маца. Што је коњ старији то је бољи. када крену први пут на извршење службеног задатка млади коњи увек иду у пару с старијим коњем да би од њега учио све што треба и како треба да се понаша", објашњава Маричићева.

Најчешће их их можемо видети на утакмицама, масовнимн скуповима, али и на многобројним манифестацијама и парадама широм земље. Највише посла Чета коњаника има током лета, али ни зими не одмарају. Сваког дана вредно тренирају и спремно чекају позив да своје знање покажу на делу.

"Током летње туристичке сезоне припадници чете коњаника обављају послове кроз патролну делатност на територији ПУ за град Београд. Тако превентивно делују на спречавање извршења кривичних дела, заштити имовине грашана, као и одржавању јавног реда и мира", наводи Милан Милошевић, командир Чете.

Већ око своје двадесете године коњи су спремни за пензију. Углавном их купују љубитељи животиња, као и деца из коњичких клубова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво