Београдска синагога недељу дана у ланцима

Београдска синагога затворена је већ недељу дана за већину посетилаца. У храм од прошлог петка улазе само рабин, станари, запослени и приватно обезбеђење. Наша екипа разговарала је са представницима јеврејске заједнице унутар и ван ограде синагоге.

Без обзира на ланце на капији синагоге, верски живот се наставља. Петком се врата синагоге отварају за вернике који редовно присуствују службама.

"Верски живот не трпи, у недељу смо имали једно венчање са око 170 званица из Србије  света. То је протекло у најбољем реду", каже рабин Исак Асиел који верује да ће се све брзо вратити у нормалу.

Постављању ланаца претходила је одлука друге групације, с Данилом Медићем на челу, да се рабину не дозволи улазак у синагогу. Он објашњава и да им Статут омогућава да изаберу другог рабина.

"Ми смо одлуком већа, због тога што је излазио у јавност с неистинама и у одређеним телевизијским емисијама део верника називао злом, одлучили да тај човек није достојан да врши функцију рабина у Јеврејској општини Беоргад. Међутим, у ноћи упада он је вршио службу, верници су нормално улазили, и он је противно свим верским законима отворио врата где су упали навијачи 'Алкатраза' и истерали обезбеђење", каже Данило Медић, председник Јеврејске општине Београд.

Да су верници самоиницијативно одлучили да спрече избацивање рабина, једине активне синагоге у Београду, спремно је да сведочи више од 40 људи.

"Људи су већ дуго револтирани понашањем смењене управе и на вест да су променили браве и да треба да будемо избачени породица и ја и забрањен приступ у синагогу, људи су спонтано реаговали, тако да су рекли да морамо да променимо браве и да је доста више овога. Данило Медић и његова смењена управа су прошлост, позвали су приватно обезбеђење, нема ту никавих навијача, хулигана, то су све пропагандне приче", каже рабин Асиел.

Да ли Министарство правде "пресуђује"? 

Тачку на раздор ставиће Министарство правде. Пре тога, чека се расплет судских поступака да би било јасно које руководство има право на упис у регистар верских заједница.

"Ми смо у блокади и механизми су једноставни, министарство само уписује промену, а не посавља се у улогу арбитра", каже рабин.

Једна од тужби чије се разрешење чека, јесте она коју је председник Савеза јеврејских општина, кровне организације јеврејске заједнице у Србији, поднео против оних који су хтели да га смене.

"Једва чекамо да се заврши тај процес да би се све вратило Министарству правде које ће, према нашим статутима, одлучити да ли је ова или она страна у праву", рекао је Данило Медић.

Раздор у јеврејској заједници Србије траје више од годину дана. У Београду, два руководства се не признају више од седам месеци. Једино у чему се слажу је да ће прихватити одлуку ресорног министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво