Пречишћавање воде по израелском моделу – путовање од "хиљаду миља"

Један од највећих еколошких проблема у Србији су отпадне воде које се непречишћене испуштају у реке. Неопходно је изградити нове погоне и системе за пречишћавање у које треба уложити пет до осам милијарди евра. За разлику од Србије, Израел нема довољно извора и река али има најсавременије технологије за прераду отпадних вода, као и морске воде, што им обезбеђује четири жетве годишње.

Сет Сигел, аутор бестселера Њујорк тајмса "Нека буде воде - израелска решења за свет који гладује", рекао је за РТС да је Израел донео одлуку да вода буде приоритетно питање за цело наше друштво.

"Као и у одбрану, Израел је инвестирао да би имао одличан систем водоснабдевања. Имамо систем за пречишћавање отпадних вода за готово сву воду у земљи, користимо је за наводњавање у нашој пољопривреди, 80 одсто воде коју људи користе у домаћинствима је из мора".

Израел је предводник у свету када је реч о преради воде још од шездесетих година, у време када су сви мислили да је десалинизација, уклањање соли из морске воде, фантазија, научна фантастика.

Тада је Израел учинио да технологија постане приоритет. Осмислили су решење и данас Израел има највеће капацитете за десалинизацију на свету, који су такви да највише штеде енергију.

Како је Израел успео да обради 90 одсто отпадних вода, што је светски рекорд?

Када је земља још имала довољно воде, 1962. године почело је да се размишља да земља једног дана неће имати довољно воде. Нису тада знали за климатске промене, јер се оне још нису догодиле.

Били су паметни, почели су са планирањем за оне дане када ће моћи да користе сву воду из канализације и да је прерађују са тако високим нивоом чистоће, да би, уколико буде потребно, могли да је користе и за пиће. Користе је за наводњавање у пољопривреди.

Како пребродити кризе воде и несташице у свету, када се суочавамо са климатским променама, растућим становништвом, растућим загађењем?

То је, поред климатских промена, највећи проблем који данас имамо. Морамо да осмислимо начин како да свако тамо где живи може да има потребну воду, и за припрему хране и за нормалан живот. Без тога имаћемо људе широм света, огроман број избеглица.

Технологија којом је Израел овладао је модел за данашњи свет, а то је да се користи систем наводњавања какав ми имамо за пољопривреду, да користите морску воду као извор свеже воде за становништво. 

Израел је помогао многим земљама својим системима за пречишћавање отпадних вода...

Израел је међу оним земљама које прерађују и отпадну воду и свежу воду. Ми смо суперсила у домену воде и веома смо великодушни када је реч о томе да преносимо наше стечено знање, и то земљама које су веома далеко од нас, на пример у Јужној Америци, Азији, али и нашим суседима. 

На пример Палестинци користе 60 одсто такве воде из Израела у својим домаћинствима на Западној обали, а само 10 одсто је из појаса Газе.

Србија прерађује мање од 10 одсто отпадних вода и треба да изгради више од 350 постројења за пречишћавање отпадних вода. Имате ли неки савет за Србију?

Чак и путовање од хиљаду миља почиње са једним кораком, па је стога ово изазов са којим ћемо морати да се суочимо за дан, два, годину - то је генерацијски изазов.

Биће потребно 10, 15 можда 20 година да се реши проблем. Када је реч о томе како то платити, то је скупо.

Морате да знате да капацитети за прераду отпадних вода трају пет деценија, па не морате да платите све у једном тренутку, можете да позајмите из целог света и да онда отплаћујете у веома дугом временском периоду.

Битно је да грађани имају довољно знања о води и колико је она битна за здравље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво