Куда путује Стари савски мост

Док грађани гласају о будућности Старог савског моста, он ће и овог викенда бити затворен за аутомобиле, аутобусе, трамваје. Реч је о редовном одржавању, а саобраћај ће бити затворен од 7 до 22 сата. Где ће овај мост бити у будућности и чему ће служити, е то се питају грађани. И, по свему судећи, интензивно одговарају. Градски урбаниста Марко Стојчић каже за РТС да води опција да се лук моста нађе у парку Ушће и да се испод њега нађу комерцијално-туристички садржаји.

Марко Стојчић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да та опција подразумева изградњу новог пешачко-бициклистичког моста од Блока 70а до Аде Циганлије, док друга опција представља пресељење моста на другу локацију. 

На анкету се, како је напоменуо, одазвао до сада највећи број људи.

"Око 3.500 људи предлаже прву варијанту, а пресељење моста предлаже око 2.500 људи. На пролеће креће изградња новог моста. Идеја је да се максимално задржи стари мост због саобраћајне везе која је неопходна. Очекујемо да крајем следеће године буде демонтажа и да ту свега неколико месеци не буде колског и другог саобраћаја", навео је Стојчић.

Они који критикује предлоге кажу да 17 одсто саобраћаја пролази Савским мостом и да ће уколико се он затвори, а алтернатива не буде спремна, настати колапс.

"Тих 17 посто не односи се на саобраћај преко моста, него у будућности на саобраћај који ће се наћи у тунелу. Тунел је суштинска ствар која је везана за мост, као и кружни ток на новобеоградској страни чија је намена да усмери саобраћај са Бранковог моста на будући Савски мост који ће имати четири саобраћајне траке, две бициклистичке и две пешачке. Он се продужује у тунел код Економског факултета и излази на Улицу Деспота Стефана. Кроз тај тунел пролазиће 17 одсто аутомобила", навео је Стојчић.

Према његовим речима, тим мостом данас пролази мање од десет одсто саобраћаја.

"Његова позиција није добра да би била правилна осовина уласка у тунел, мора да се помера у страну. Мост је постављен у Другом светском рату, а није планиран за ту позицију, већ је планирано да буде постављен у околини Панчева. То је био привремени мост који никада није пројектован за потребе те локације. Опет би подразумевао потпуно демонтажу и деконструкцију, што нема економске исплативости", навео је Стојчић.

Нови мост који ће бити изграђен био је предмет архитектонског конкурса.

"Под претпоставком да је немогуће задржати стари мост из техничких разлога, остаје питање да ли да га бацимо, или да га употребимо за неку од опција. Апсолутно је струка укључена", навео је Стојчић.

Чим се заврши анкета у вези са Старим савским мостом, грађани ће моћи да се изјашњавају о линијском парку - територији од Бетон хале до Панчевачког моста.

"Тренутно је ту пруга која се не користи. Четири и по километара рекреативне површине је нешто што треба оплеменити и напунити садржајима. Ми ћемо предложити неких двадесет функција, а на њима је додају нешто што мисле да је потребно том простору или се одлуче за нешто што ми понудимо", закључио је Стојчић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво