Грађани имају право да знају у каквој средини живе

Веома загађен ваздух прошлог месеца све нас је забринуо. С разлогом. Било је и претходних деценија загађења због возила, индустрије, грејања, која су била већа или мања услед метеоролошких услова, али нисмо имали информације о томе. Сада их можемо видети у реалном времену на сајту Агенције за заштиту животне средине, која је данас обележила 15 година рада и представила публикацију о стању животне средине у Србији.

Кошава је коначно донела чист ваздух. У Београду и већем делу Србије ваздух је одличан, показују мерења. Осим у Бору и Суботици где је загађен.

"Устав Србије гарантује грађанима информацију о стању животне средине и то јесте де факто наша прва мисија коју смо успели да извршимо. Да приближимо животну средину обичном човеку, да му дамо податак у каквој животној средини живи и ствара и да радимо на генерисању средстава за зелене пројекте за екологију", каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине Србије.

Агенција за заштиту животне средине Србије је међу првих петнаест у Европи по квалитету извештавања о животној средини. Следеће године, Београд ће бити домаћин свих европских агенција које прате аеро-загађење.

"Ми смо успоставили сарадњу између наших агенција и влада. Овде говоримо и о начину како да се организујемо, каналишемо напоре и средства како бисмо могли да управљамо великим заједничким пројектима у заштити животне околине", каже Стефано Лапорта, председник Италијанског института за заштиту животне средине.

Извештаји Агенције показују и да је најлошија вода у Војводини и да се отпадне воде непречишћене изливају у реке. Израел, на пример, који је сиромашан водом, пречишћава 90 одсто отпадних вода, а користи и морску воду, а то је најважнија инвестиција.

"Мој савет за Србију јесте да је веома важно да се бавите проблемом третмана отпадних вода и да уложите једнако енергије и финансија да то решавате, јер то је велики проблем по здравље становништва. Израел је током седамдесет година уложио више милијарди долара у прераду вода и сада 90 одсто отпадних вода користи у пољопривреди", кажеСет Сигал, аутор бестселера Њујорк тајмса "Нека буде воде - израелско решење за свет који гладује" .

Сада имамо информације о загађењу ваздуха, воде, земљишта. А да би се ти проблеми решили, треба инвестирати 15 милијарди евра. Сада за животну средину издвајамо 0,3 одсто БДП-а. То је половина средстава која се наплате од еколошке таксе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво