Две нове штале – дупло више млека за народне кухиње на КиМ

Фарма на пољопривредном комплексу Народних кухиња "Мајка Девет Југовића" у Новом Брду на Косову и Метохији, проширена је после пет месеци. Пројекат од 85.000 евра, у сарадњи са Епархијом Рашко-призренском, финансирала је француска хуманитарна организација "Солидарност за Косово", на чијем челу је Арно Гујон.

Арно Гујон каже да је на идеју о проширењу комплекса и изградњи две нове штале за краве музаре дошла Светлана Стевић која је на челу народних кухиња.

"Финансирали смо проширење и тражили помоћ од наших 12.000 донатора у Француској. После пет месеци интензивног рада, две нове штале су изграђене. Било је простора за 26 крава, а сада је капацитет дуплиран. Биће дупло више млека, дупло више сира и дупло више хране за кориснике Народне кухиње", истиче Гујон.

Каже да већ седам година, у сарадњи са Епархијом Рашко-призренском, финансирају самоодрживе пројекте који омогућавају народним кухињама да не зависе од спољашњих донација у храни.

"Раније су народне кухиње живеле од донација. Сада имају фарме, млекаре и пластенике. Финансирали смо и изградњу фабрике за пастеризацију воћа и поврћа. Дивно је видети да се људи тамо активирају и да се храна користи за народне кухиње", каже Гујон.

"Један оброк, много наде" 

Арно Гујон истиче да је помоћ у виду хране и даље потребна јер неке ствари не могу да се произведу на лицу места.

"Када гледате пре Дневника РТС-а рекламу 'Један оброк, много наде', пошаљите СМС јер некоме је тај СМС један и често једини оброк који добија у току дана", наглашава Гујон.

Каже да, нажалост, постоји тенденција повећања броја корисника народних кухиња.

"Корисници народних кухиња нису социјални случајеви, То су људи који заиста вреде и који би желели да живе од свог рада, али због ситуације на Косову не могу. Има породица са много деце, као и старијих људи који су изоловани, који живе по брдским селима. Људи из народних кухиња иду џиповима да им доставе храну", објашњава Гујон.

Истиче да на фармама има двадесетак запослених, што значи да двадесет породица не зависи од хуманитарне помоћи већ од рада. 

Када су упитању нови планови и хуманитарне акције, Арно Гујон каже да стиже шлепер са 33 палете нове гардеробе из Француске, а да је у току и реновирање школа широм Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи