Како деца "обрађују" велике туге и стресове

Троје деце коју је отац одвео у Иран, јуче су стигла у Београд. После четири године од отмице, деци је омогућено да се врате мајци. Тринаестогодишњи дечак из Старе Пазове, који је у суботу био отет, стигао је кући. Психолог Бојана Шкорц истиче да су овакви догађаји веома стресни за децу и да је веома важно како се поставе родитељи.

Повратак троје деце у загрљај мајке никог није оставио равнодушним. Њих је отац без мајчине дозволе 2015. године одвео у Турску.

Психолог Бојана Шкорц каже да истраживања показују да се деца релативно добро носе са стресом ако родитељ може да им покаже да се са тиме излази на крај.

Истиче да родитељи морају бити пажљиви када емотивно реагују, али да не треба да глуме, већ да буду искрени јер ће детету бити још горе ако осети да родитељ прикрива непријатну ситуацију.

"Све што нам се у животу дешава, оставља трајне последице. Питање је само до које мере ће дете пронаћи енергију касније у животу да се унормали и држи животне маргине која му дозвољава да буде зрео и срећан човек", каже Бојана Шкорц.

Истиче да је јако честа и тешка ситуација у којој мала деца која још увек нису зрела постану предмет натезања између два родитеља иза којих стоје читаве две сукобљене породице.

"Наши судови и наша традиција много чешће рачуна на енергију мајке, али није увек тако. Морате знати да када доносите одлуку која је за дете далекосежна, увек нешто и одсечете. То се у дечјим правима зове најбољи интересе. Не постоји идеалан интерес, само најбољи", објашњава Бојана Шкорц.

Истиче да је дубоко неповерење у људе, прва последица коју носи искуство отетог дечака из Старе Пазове.

број коментара 0 Пошаљи коментар