Инспекције и подизање еколошке свести кључни за сузбијање загађења

Mинистaр заштите животне средине Горан Триван и министaр животне средине, копна и мора Републике Италије Серђо Коста потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи двеју земаља у области заштите животне средине.

У Европи деветмаест земаља има проблем са загађењем ваздуха.

"Број оболелих који умру од последица загађеног ваздуха у Италији, годишње је око осамдесет хиљада. Ако то упоредимо са 6.000 у Србији, то је отприлике исти проценат становника. У договору са ЕУ имамо план како да се загађење ваздуха смањи. Неопходно је да Србија уђе у ЕУ како би имала могућност коришћења тих механизама и договора. Идемо на то да се више користе метро, возове, да се иде пешке. Ми смо за 15 година у оквиру њу грин дила издвојили 55 милијарди евра за смањење загађења ваздуха", рекао је министар животне средине, копна и мора Италије Серђо Коста.

У Италији постоји посебна полиција која се бави еколошким криминалом.

"Не размишљам о томе да предложим еколошку полицију, али итекако размишљам о томе да инспекције локалне и републичке када је у питању еколошка инспекција, итекако добију на значају. Дизање свести заједно са инспекцијом даће резултате. Ово ћу искористити као прилику да позовем све општине у Србији да више не спавају и да донесу и краткорочне и дугорочне планове квалитета ваздуха, што је њихова законска обавеза", истакао је Горан Триван.

Министри су потписали Меморандум о разумевању и сарадњи у ублажавању негативних ефеката климатских промена и споразум о сарадњи Националних паркова "Ђердап" и "Сила".

Италијански карабинијери одржали су обуку за српска тужилаштва, царину и полицију о сузбијању криминала у међународној трговини угроженим врстама дивље флоре и фауне.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 30. окт 2019, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

kazne i vaspitanje

kazne i vaspitanje su najefikasniji instrument.