Кулминација сукоба у Јеврејској општини – синагога у ланцима, двоје приведено

Сукоб две фракције у јеврејској заједници у Србији данас се завршио привођењем две особе после инцидента испред београдске синагоге. Чланови Јеврејске општине Београд, на чијем је челу Данило Медић, протестовали су испред синагоге тражећи да уђу унутра, што им полиција није дозволила.

Потомци малобројних Јевреја у Србији који су преживели Холокауст сада су подељени и око тога ко може у двориште синагоге.

Инцидентима испред капије претходила је одлука руководства Општине с Данилом Медићем на челу, да рабину Исаку Асиелу забрани активности у просторијама Јеврејске општине.

Рабин то није прихватио, па је од петка капија под ланцима.

"Oво је нечувен чин да рабин отвори навијачима врата, да избаци обезбеђење које припада Јеврејској општини Београд и да једноставно чланови Јеврејске општине Београда не могу да уђу у свој храм. То се никада није десило до сада нигде на свету и бојим се ово има велике последице за нас као јеврејску заједницу овде и ово је један јако тужан дан, да се стави ланац на капију да се ради то што се ради, то је просто невероватно", каже Данило Медић, председник једне од фракција Јеврејске општине Београд.

У покушају да пресеку ланац како би отворили капију, две особе су приведене.

Аврам Израел је од Полицијске управе Стари град затражио да приведени буду одмах пуштени јер су, како каже, само покушали да уђу у своју синагогу.  

Друга страна тврди да су, после информација да рабин више неће моћи да служи обред у јединој активној синагоги у Београду, били принуђени да реагују.

Објашњавају да је ангажовано приватно обезбеђење, а да улаза у синагогу, осим за рабина и станаре, неће бити до следеће службе, у петак.

"Одлука да не дозволе рабину да улази у храм, који је наш рабин 24 године, да промене браве и прете му исељавањем из стана, проналазе правне начине да га иселе, на шта то подсећа, која су то времена кад су исељавани, били смо шокирани", нагласио је Александар Јинкер, којег као председника подржава друга струја у Јеврејској општини Београд.

Две фракције јеврејске заједнице оспоравају легитимитет једна другој већ седам месеци.

До спора је дошло након проблема око примене Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара