Овог месеца више од 3.000 пожара у Србији, сваког часа на карти НАСА најмање 100 локација

Према карти пожара Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА), у Србији је ватром захваћено на десетине локација. Подаци МУП-а показују да је од почетка октобра регистрован 3.031 пожар. Посебан проблем је паљење стрњишта. Агроекономиста Милан Простран каже за РТС да би једно од решења било да се одговорност за паљење биљних остатака на њивама подигне на кривични ниво.

Карта пожара НАСА која се ажурира у реалном времену показује да је у сваком тренутку више од сто локација у Србији захваћено ватром.

То не делује толико страшно, у поређењу са званичном евиденцијом.

МУП наводи да је од почетка октобра, на територији Репубике Србије регистрован 3.031 пожар на отвореном, као и да су у гашењу тих пожара била ангажована 7.223 ватрогасца-спасиоца са 3.383 возила. Од почетка године, регистртован је 16.861 пожар на отвореном простору.

Агроекономиста Милан Простран објашњава за РТС да паљење биљних остатака на њивама није ново.

"Највећи проблем је што то зло није законом уређено као кривично дело, него се за паљење стрњишта плаћа казна од 50.000 динара", навео је Простран.

Према његовим речима, пољопривредници пале остатке из незнања, јер нису свесни штете која се тиме причињава.

"Та штета се пре свега односи на уништавање или нарушавање квалитета земљишта и микроорганизама који су незаменљиви за прихватање минерала. Суштина је што наши земљорадници због недостатка новца и зато што штеде на гориву жртвују квалитет земљишта", истакао је Простран.

Пожари на отвореном су, како је навео МУП, најчешћи у рано пролеће, током марта и почетком јесени, након бербе кукуруза, иако повећана опасност од настанка пожара на отвореном траје од почетка пролећа до касне јесени.

Битка за економију

Милан Простран објашњава да би, према агроекономској струци, све њиве требало "парати" на три до пет сантиметара. Реч је, каже, о такозваном угарном орању, где се земља заорана на малој дубини.

У бици за економију, међутим, паори жртвују квалитет земљишта, јер сматрају да је економски мања штета.

"Њему је циљ да што пре ослободи њиву биљних остатака као би могао да изврши припрему за сетву пшенице - то је основни мотив оних који пале. Не размишљајући о штети за њиву, он жури да посеје. То треба апсолутно ставити на правни ниво кривичне одговорности", закључио је Простран.

Према његовим речима, по њивама су се некада правиле кривуље плувогима да бразде које су се орале спрече појаве могућих пожара, навео је Простран. 

Људи - жртве паљења стрњишта 

Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилчке јединице и цивилну заштиту Саша Ранчић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је у Војводини има највише пожара на отвореном простору и спаљивања стрних услова, али да ништа није боља ситуација ни у другим деловима земље.

Према његовим речима, као последица паљења усева од почетка године у Србији је страдало 13 особа.

Гашење пожара понекад отежава и неприступачан терен.

Такав је случај на Старој планини. Пожар који се приоширио из правца Бугарске, захватио је десетине хектара ниског растиња и шуме.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић навео је да не постоје услови за гашење из ваздуха због задимљености, те самим тим ни за ангажовање летелица у гашењу пожара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво