Од илегалне депоније до оазе природе

У акцији "Нека шума буде с тобом" коју је организовало Удружење грађана "Супернатурал", симболично је обележен осмогодишњи рад на претварању дивље депоније у шумско станиште, једино на десној обали Дунава у Београду.

Ада Хуја, подручје од изузетне важности за птице, пре две деценије постала је илегална депонија. Удружење "Супернатурал" је уз подршку великог броја љубитеља природе, институција и компанија, депонију шута од 12 хектара претворило у шуму.

Срђан Станковић из Удружења "Супернатурал" истиче да је у сарадњи са грађанима постигнут подвиг.

"Успели смо да засадимо преко хиљаду стабала, 37 врста биљака, 91 врстом птица и мноштвом живог света. Следећи циљ је да се у планским документима ово заштити као шумско станиште", додаје Станковић.

Пошумљеност Србије је око 30 одсто, у плану је да 40 одсто територије буде пошумљено. Посебно је важно садити дрвеће у градским срединама.

Министар заштите животне средине Горан Триван оцењује да овај пример говори у прилог томе да Београђани воле свој град и да воле природу.

"Треба свако од нас учини оно што може како би Београд био и чистији и здравији за живот", напомиње Триван.

Пројекат "Од депоније до парка" проглашен је једним од најбољих европских пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво