Када неко запали њиву укључиће се аларм

Министарство пољопривреде и институт Биосенс, у сарадњи са Европском свемирском агенцијом, развијају и тестирају платформу којом ће моћи да открива пожаре на пољопривредним земљиштима широм Србије.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да се овај систем тестира и да ће преко сателита моћи да се пронађу они који пале стрњику на пољопривредним земљиштима.

"Наш институт Биосенс је развио платформу да може да идентификује сваки пожар на свакој парцели у реалном времену. Не можемо да у сваком тренутку видимо извршиоца, али можемо да га поистоветимо са парцелом", навео је Недимовић.

Додаје да се систем тренутно тестира на простору Војводине и да су резултати који су забележени од 9. до 19. октобра поражавајући.

Према његовим речима, у једној локалној самоуправи у средњем Банату било је 950 запаљених парцела, а у Руми, Пећинцима и Сремској Митровици укупно је било скоро хиљаду паљења њива.

Министар Недимовић напомиње да ће у систем бити укључени и пољочувари.

"Увезаћемо овај систем и алармираћемо аутоматски пољочуваре када се појави индикација на пожар, у кратком временском интервалу ће да се зацрвени парцела и они ће добити ту информацију, моћи да оду на лице места и ухвате починиоце", истакао је министар.

Људи ће се до краја ове године само обавештавати о томе да се зна да су палили парцеле, а како је навео министар Недимовић, од следеће године, када систем буде потпуно заокружен, ићи ће се корак даље.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво