Београд на листи градова с најзагађенијим ваздухом на свету

Ваздух је у Србији већ данима изузетно загађен, а грејна сезона још није ни почела. Посебно алармантна ситуација је појединим деловима Београда који је по писању неких страних медија ноћас и данас бивао и један од најзагађенијих градова на свету.

У општинама Стари Град и Нови Београд ваздух је јако загађен, а на мерној станици Мостар загађен. Извори загађења су индустрија, саобраћај, приватна ложишта и топлане. Ове недеље све те утицаје појачали су метеоролошки услови.

"Имамо висок атмосферски притисак, одсуство ветра и ниске температуре током ноћи високе температуре током дана. Метеоролошке прилике су такве да погодују задржавању загађујућих материја у приземним слојевима атмосфере", каже Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље Београда.

Београд се на неким сајтовима нашао на листи најзагађенијих градова у свету.

"Такви веб сајтови преузимају наше податке с обзиром да других и нема на територији Србије и онда их конвертују у некакав алгоритам. Кад се појави да је Београд не знам који на листи то не значи да је он таквог стања ваздуха него евентуално тог тренутка. Право стање квалитета ваздуха се добија на годишњем нивоу", каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине. 

Паљење стрњике у готово целој земљи током октобра допринело је загађењу ваздуха.

Државна одавно има план само што нема довољно пара, каже Горан Триван, министар заштите животне средине.

Према његовим речима, потребно је организовати саобраћај, повести рачуна о саобраћајним прописима и свим оним елементима које саобраћајци и еколози веома добро знају. 

Позвао је локалне самоуправе да гасе и затварају индивидуалне котларнице за грејање и да се прикључе на централно грејање. 

Свакако најјефтинији и један од најефикаснијих начина борбе за чист ваздух је пошумљавање. 

С обзиром на то да је саобраћај главни узрок загађења ваздуха у великим градовима многе светске метрополе тај проблем решавају на начин да организују саобраћај тако да буде погодан за бициклисте да се што више људи вози јавним превозом.

На пример у Сингапуру се 90 одсто људи вози јавним превозом а у Холандији има више бицикала него становника. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво