Бесповратна помоћ за иновативне производе

Фонд за иновациону делатност расписао је још један јавни позив за доделу бесповратних средстава за развој иновативних производа, услуга и технологија. Позив траје до краја године. Од 2011. Фонд је одобрио 18,6 милиона евра за 122 иновативна пројекта, 330 иновативних ваучера и 23 пројекта трансфера технологије. Захваљујући тој помоћи, многи су започели свој бизнис и сада послују успешно.

У поплави неквалитетних играчака које чак могу да буду опасне по здравље детета, предузеће из Пожаревца је захваљујући средствима добијених од Фонда – осмислило еколошку, иновативну плишану играчку од памука капока и са новим, потпуно природним унутрашњим слојем од пчелињег воска.

"'Бизин тојс' је креирао играчку која је од 100 посто природног материјала који може да се рециклира који садржи восак у себи који може да се помера тако да развија фину моторику код деце има антибактеријска својства тако да гљивице и бактерије не могу да се настане око воска", навела је Милица Стокић из предузећа "Бизбаз".

Овај иновативни апарат ће омогућити драстичне уштеде у погледу хемикалија потребних за процес тестирања и такође ће уштедети сате рада за лабораторијске техничаре и истраживаче за сваки тестирани узорак. За такво решење – заинтересоване су и иностране лабораторије.

"За развој ове иновације од Фонда при програму раног развоја добили смо 63.000 евра. Ми смо желели да одређену технику у биохемијским лабораторијама која се ради ручно потребно је око два сата аутоматизујемо. Конкретно, ја сам радио у једној таквој лабораторији и то сам радио готово свакодневно и просто смо желели један бољи начин да се то ради аутоматски и будемо ефикаснији у раду", казао је Марко Панић из предузећа "Смарт рисрч".

Кроз програм сарадње науке и привреде Фонд за иновациону делатност додељује до 300.000 евра по пројекту, а у оквиру програма раног развоја до 80.000 евра. Могу да се пријаве мала и средња предузећа не старија од пет година као и конзорцијуми сачињени од предузећа и научних институција.

"Циљ је стварање нових производа, услуга и технолошких процеса са великим тржишним потенцијалом. Оно што бих желео да напоменем је да се у овом јавном позиву могу пријавити и неформални тимови дакле екипе које ће тек кад се после одобравања пројекта бити у обавези да оснују своје предузеће", рекао је Владимир Војводић из Фонда за иновациону делатност.

Средства за реализацију одабраних иновација обезбеђена су из државног буџета, са раздела
Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

"Ове године имамо буџет од скоро девет милиона евра, од којих је шест милиона евра пласирано кроз ове позиве. Зашто су они важни за научну заједницу. Зато што се већина тих средстава посто је то сарадња науке и привреде враћа у наше истраживачке организације и корисници тих средстава су научници", навео је Владимир Поповић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

На конкурс се могу пријавити пројекти из свих привредних грана, а двостепена међународна независна експертска комисија ће одабрати најбоље. На све јавне позиве до сада је поднето више од 1.450 пријава иновативних пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи