Хибридни рат – деловање које руши државе

У Дому Војске Србије представљено је српско издање књиге "Хибридни рат – Теорија и пракса" Игора Николајевича Панарина, познатог руског академика и стручњака за информациони рат.

Хибридни рат обухвата тероризам, обојене револуције, сајбероперације, информациони рат, али и многе друге облике угрожавања безбедности једне земље.

"Хибридни рат је важан зато што руши државе. То је комплексно деловање терористичких, информационих, политичко-економских и других мера које се контролишу из једног центра. Југославија је била један од објеката, сада је и Србија објекат тог рата. Званични рат је део хибридног рата, ако претходне мере нису дале резултат. Он пре свега психички треба да уништи народ, а онда и физички", рекао је академик Игор Николајевич Панарин, аутор књиге.

Термин хибридни рат увели су амерички стручњаци 2005. године. Српско издање књиге приредили су докторка Елизабета Ристановић и бригадни генерал Мирослав Талијан.

"У питању је изврстан продукт истраживања о пореклу идеологије хибридног рата, његовој генези, генеричкој суштини, историји и развоју овог прљавог модуса ратовања којим се убија и тело и душа савремене цивилизације", истакао је бригадни генерал Мирослав Талијан, командант Специјалне бригаде.

Ристановићева напомиње да је хибридни рат наша стварност.

"Можда смо ми најбољи пример као држава и народ. У последњој деценији смо искусили све алатке хибридног рата. Све мање ће се водити ратови класичним конвенционалним оружјем, а све више ће се ратови водити неким другим формама коришћењем неких других оружја климатске промене и миграције и обојене револуције и све то што се дешава у свету и времену у коме живимо", рекла је Ристановићева.

У књизи се посебно обрађују улога и задаци свих структура колективне и националне безбедности у супротстављању свим облицима хибридног рата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се