Социјални радници мораће да прођу и психолошки тест

У земљама региона још има деце која живе у сиромаштву или су жртве насиља, занемаривања и искоришћавања. У Србији 6.000 деце живи у хранитељским породицама или у институцијама.

Рецепт за доброг родитеља не постоји, али уз стручну подршку многи проблеми могу да буду превазиђени и да деца уместо у институцијама или са хранитељима живе у породици. Питање је колико је то могуће у систему у којем један социјални радник има и 130 случајева.

"Фокус није на социјалном раднику као особи која реализује задатке и политике, већ заправо на особи која помаже да се створи једно превентивно и заштитно окружење за децу, посебно за најугроженију децу", истакла је Ређина де Доминићис, директорка канцеларије Уницефа у Србији.

Србија се обавезала да донесе Закон о заштитнику дечјих права, мења се и Породични закон, ради се на стратегији превенције од насиља и дискриминације.

"Људи спроводе законе, дакле није довољно да имамо само лепе законске норме, прихваћене стандарде, важно је да они живе у пракси. Због тога је важно стално радити на повећању броја људи који раде у овој области и на повећању њиховог знања, њихових капацитета да те законе спроведу у доброј мери", навела је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Да би био ефикаснији, стручни радник у социјалној заштити не би требало да има више од 30 предмета. Недовољно стручњака вишегодишња је бољка.

У ресорном министарству постављају нове стандарде рада.

"Да видимо колико према броју становника треба да буде психолога, педагога, социјалних радника, дефектолога, директора, финансиста, ко треба све да ради у центрима за социјални рад и у ком броју, како би, према броју становника, пружили најбољу могућу услугу", рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Стручни радници, новина је, морају да прођу и психолошки тест и да, осим стручности, имају емпатију за проблеме корисника. Радиће у модерним зградама, каже министар, које ће исто коштати и исто изгледати, налазиле се нпр. у Медвеђи или у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво