Модерно доба намеће дуално образовање

Швајцарска има дуални систем образовања више од 100 година. Србија је, са трогодишњим искуством, тек на почетку тог образовног пута.

Председница Савета за дуално образовање Швајцарске Урсула Ренолд каже да треба да наставимо да информишемо какве су могућности дуалног образовања и да заинтересујемо младе за њега.

"Колико знам, у Швајцарској, родитељи кажу да су деца која се школују по овом систему срећнија и много им значи плата коју добијају током школовања. И то је добар пут за њихову будућност", каже Урсула Ренолд, председница Савета за дуално образовање Швајцарске", каже  Урсула Ренолд.

Модерно доба намеће дуално образовање, сматрају швајцарски стручњаци.

Услед дигиталне трансформације занимања се брзо мењају и треба образовни систем прилагодити тржишту рада. Зато Швајцарска подржава пројекат запошљавања младих "Од знања до посла" у пет српских градова.

"Резултати су добри. Више од 10.000 младих добило је каријерно саветовање, добило је информције о пословима у својим областима, како да конкурише за посао, како да се понаша на послу, неки су имали прву праксу", наводи директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојби.

Ако је добро Швајцарцима, требало би да буде добро и нама. О предностима дуалног образовања крајем године у Београду говориће и представници око хиљаду компанија.

број коментара 0 Пошаљи коментар