Мало џабалебарења је веома важно за људе

Да ли ће законске измене којима је у Црној Гори забрањен рад великих трговинских ланаца и продавница недељом подстаћи размишљања о томе и у Србији.

Ко ради недељом, болестан је у среду – рекао је један слушацац Радио Београда 1 током јутарњег програма "Ухвати дан" у којем је тема била да ли у Србији треба законом забранити рад недељом. Он наглашава да један дан у седмици за одмор и опуштање има много важнију здравствену и социолошку сврху.

Други пак иде још даље и каже да Србија под хитно треба да пође стопама Црне Горе.

"Немамо довољно времена за комуникацију с ближњима, немамо времана да мало будемо сами и не радимо ништа. Џабалебарење је много важно за нас људе, да човек сам себе пронађе", каже он.

Ако је судити по мишљењу слушалаца који су се укључивали у емисију, већина њих прихватила би предлог да се и у нашој земљи уведе забрана рада трговинских ланаца недељом. Слично мисли и председник Самосталног синдиката трговине Радослав Топаловић. На питање колике су шансе да се у Србији уведе оваква мера, председник Самосталног синдиката трговине Радослав Топаловић каже да је то питање од милион долара.

"Ми смо такав захтев проследили свим надлежним органима пре три године и, нажалост, нисмо мрднули даље од почетка. Упутили смо га Народној скупштини, Влади Србије, Социјално-економском савету, Министарствима рада и трговине и добили смо одговоре који су, да се колоквијално изразим, округло па на ћоше. Сви медији су известили о тој нашој иницијативи, грађани су доста заинтересовани, али није се мрднуло даље од нашег захтева", каже Топаловић.

Према његовим речима, Скупштина Србије упутила је тај предлог Одбору за рад и законодавство, а они су га упутили надлежним министарствима.

"Од Министарства за рад смо добили одговор да је у надлежности локалне самоуправе да одреди радно време. Од Министарства трговине смо добили одговор да би се тиме довело у питање уставно право и ограничила слобода привредне активности", рекао је Топаловић.

Занимљиво је, каже, да нису добили одговор од Социјално-економског савета, где седе представници Владе, синдиката и послодаваца.

"Они нам до сада нису ништа одговорили", напоменуо је Топаловић.

Ко ради не боји се глади. Само, мора ли сваки дан?

Има, међутим, и супротних мишљења. "Мислим да је то нешто најлошије што је могло да се догоди. Супруга и ја радимо од понедељка до петка, понекад и суботом. Кад мислите да купимо нешто нама и деци? Треба да прихватимо законе оних земаља где се ради и где се троши", каже један слушалац Радио Београда.

Други пак сматрају да треба препустити трговцима да сами одлуче да ли ће радити недељом. Трећи наводе да, ако желимо да имамо бољи стандард, морамо да радимо више, а не мање.

На све то, председник Самосталног синдиката трговине Радослав Топаловић одговара подсећањем да су до пре 30 година у Београду и свим већим градовима Србије недељом радили само ретки драгстори и да никоме ништа није фалило. Наводи и још један јак аргумент.

"Подсетићу на Немачку, где је уставом из 1956. забрањен рад недељом. Осамдесет милиона Немаца нема никакав проблем што им трговине не раде недељом. И не само Немачка – и Швајцарска, Аустрија, Шведска, скандинавске земље", каже Топаловић.

Наводи да и италијанска влада покреће такву иницијативу, такође и Пољска.

То је, према његовим речима, тренд у Европи да недеља буде нерадни дан.

"То не значи да би цео град био затворен. Радиле би продавнице на аеродромима, аутобуским станицама, могао би сваки трговински ланац да добије по три или пет одсто капацитета које би могао да ангажује за рад недељом, али да раднике плати дупло више, као колеге у Словенији, тако да би за те хитне потребе радиле радње у свим градовима", наводи Радослав Топаловић.

Шта ће бити с кућом?

Синдикални лидер истиче још један важан аспект целе приче, а то је да рад није сам себи циљ, већ да треба да обезбеди квалитет живота свих, па и запослених у трговини.

Подсећа да су зараде у трговини 30 одсто ниже од просека привреде Србије и да је стартна плата касира и излагача у трговинама једнака минималној цени рада, те да уз неке додатке износи 33.000 до 35.000 динара.

"Како од те зараде да мајка плати некоме да јој чува дете недељом кад она мора да ради? То је немогућа мисија направити нормалан породични живот, поготово ако су оба супружника запослена у трговини. Они се практично не виђају с децом", упозорава Топаловић.

Очигледно је да ова тема има више нивоа на којима мора да се разматра и да у обзир треба узети аргументе свих укључених страна. Видећемо да ли ће после примера у Црној Гори и у нашој земљи почети да се озбиљно размишља о забрани рада недељом и у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се