Када добијеш принудног управника у сопственој кући

По чему је комунални инспектор проценио да Предраг Аћимовић из Београда не може сам да води домаћинство већ му треба принудни управник, никоме није јасно – ни Аћимовићима, ни надлежнима. Колико год парадоксално звучало, без обзира на то што живе у кући, сами, Аћимовићи ће можда морати да плаћају управника, јер се нису жалили на решење.

Аћимовићи већ 50 година живе заједно. Ако неко зна шта је заједница, знају они, али нису знали да су и стамбена заједница.

Ана Аћимовић каже да у тренутку када је простирала веш на струјомеру угледала залепљено решење.

"Изненадила сам се када сам га видела, јер нисам могла да верујем да се нама обраћају, само моја породица је на броју 8а. Била сам запрепашћена откуд сад то, као да смо у солитеру", додаје Аћимовићева.

"На целој Карабурми само сам ја добио овакво решење. Био сам запањен јер су ме огласили неспособним за управљање својим животом и имовином", наглашава Предраг Аћимовић.  

Да је реч о стамбеној заједници проценио је комунални инспектор. По свему судећи, одокативно, јер по закону, само зграде које имају три и више станова морају да се региструју као стамбене заједнице. То не важи за породичне куће са два стана.

У Општини Палилула нису хтели да коментаришу овај случај зато што им се, како тврде, Аћимовићи нису жалили на решење. Да су се жалили, можда би добили објашњење.

Шеф Одсека за стамбене послове ГО Палилула Весна Петковић каже да то значи да су Аћимовићи власници посебних делова зграде – станова, пословних простора и гаража и да би према томе требало да изаберу управнике стамбених заједница и упишу се у Регистар стамбених заједница.

Указује да власници посебиних делова стамбених заједница имају могућност да самостално изаберу професионалног управника. 

Станари закључују уговор са професионалним управником и плаћају накнаду за рад од 240 до 340 динара.

Председник Удружења професионалних управника Београда Љубиша Бановачки истиче да су се у пракси већ јављали случајеви са већим породичним кућама са три-четири спрата где живе вишечлане породице, али и где се станови воде на чланове породице – на ћерку или на сина.

"Тада се у катастру види да та зграда има четири стана. Самим тим, она више није породична кућа. То власници нису знали и нису је регистровали, па су због тога добили принудну управу", објашњава Бановачки.

Случај породице Аћимовић није усамаљен. Како је речено РТС-у, оваквих случајева у пракси има много. Када се под истим кућним бројем налази неколико станова и воде се у катастру, у Инфостану се они грешком воде као стамбена заједница. Међутим, ако објекти нису под истим кућним бројем онда су и дужни да се региструју као стамбене заједнице.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. окт 2019, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je robovlasnistvo!

Upravnik? Pa sta je gazda kuce?

(среда, 23. окт 2019, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Zašto

Stanari ove kuće nisu bili obavešteni o svojim pravima i situaciji u kojoj se nalaze. To se zove netransparentnost, a to je veliki minus za ulazak u EU.

(среда, 23. окт 2019, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Pa

Ništa čudno u zemlji Srbiji , bila bi neka novost kad bi se uradilo nešto logično , a ovakve gluposti su svakodnevne

(среда, 23. окт 2019, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

eto....

e cega se braca setise da uzimaju novac od sirotinje....